מתי יש למנות אפוטרופוס ?
סעיף 1 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962 קובע כי: "כל אדם כשר לזכויות ולחובות מגמר לידתו ועד מותו", כלומר לכל אדם יש זכויות שהוא יכול ליהנות מהן וחובות לשאת בהן.
לחוק הכשרות יש יוצא מן הכלל והוא הגבלת הכשרות. חוק זה קובע כי תיפסל כשרותו המשפטית של אדם הסובל ממחלת נפש או מליקוי בשכלו , במידה ואותה מחלה או ליקוי גורמים לכך שהוא אינו מסוגל לדאוג לענייניו. אדם אשר כשרותו הוגבלה לפי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות או לפי פסק דין, בית המשפט רשאי למנות לו אפוטרופוס.
אפוטרופוס ימונה לאדם שאינו שאינו יכול, באופן קבוע או זמני, לדאוג לענייניו, כולם או מקצתם, " אינו מסוגל לדאוג לענייניו" הכוונה היא לאדם שאינו מסוגל לנהל, לשלוט ולהיות אחראי להיבטים השונים של חייו, לטפל בעסקיו ובענייניו הכספיים, הבריאותיים וכדומה.
מיהו האפוטרופוס ומהו תפקידו ?
האפוטרופוס הוא האחראי הממונה על ידי בית המשפט לדאוג למי שאינו מסוגל לדאוג לענייניו. תפקידו לייצג את האדם עליו הוא מנוי בכל פעולה משפטית ובכל עניין, לפי הסמכויות שבית המשפט העניק לו, תוך שמירה מתמדת על טובתו.
האפוטרופוס מחויב לדאוג לצרכי החסוי, לפעול לשמירה על נכסיו ,ניהולם ופיתוחם, ולקבוע את מקום מגוריו. כן מוסמך האפוטרופוס לייצג את החסוי בכל הנושאים אשר בית המשפט הסמיך אותו לטפל בהם.
מהבחינה המשפטית לאחר מינוי האפוטרופוס האדם הופך להיות דומה לקטין, כלומר אין תוקף מחייב לפעולותיו ללא הסכמת האפוטרופוס, שכן האפוטרופוס רשאי לבטלן.
כך לפעולה משפטית של אדם שאינו מסוגל דאוג לענייניו נדרשת הסכמה של האפוטרופוס לדוגמה: חתימה על הסכמה לפרוצדורה ניתוחית , חתימה על צוואה, או הסכמים כספיים אחרים. מנגד פעולה משפטית של אדם שנעשתה לפני הפיכתו לחסוי -תקפה, גם אם נעשתה כאשר היו קיימים כבר התנאים למינוי אפוטרופוס.
כיצד ממנים אפוטרופוס ?
קרובי המשפחה של האדם אשר כשרותו הוגבלה יפנו לבית המשפט לענייני משפחה במסגרת בקשה למינוי אפוטרופוס אשר תכלול –
(1) טופס רישום ראשוני בו יפורטו פרטי האדם שרוצה להתמנות , הסיבות שבגללן מבקשים למנות לחסוי אפוטרופוס, משך הזמן שלגביו מבקשים את המינוי.
(2) הסכמת המועמד להתמנות כאפוטרופוס.
(3) הסכמת בני המשפחה של החסוי למינוי המועמד.
(4) תצהיר המאמת את כל העובדות המפורטות בבקשה.
בקשה למינוי אפוטרופוס בליווי עורך דין לענייני משפחה
מינוי אפוטרופוס הוא הליך משפטי מורכב ,על האפוטרופוס מוטלות חובות רבות הכוללות הגשת דוחות לאפוטרופוס הכללי וכן המינוי דורש קשר שוטף עם בית המשפט, בשל כך רצוי קבלת ייעוץ והדרכה מעורך דין לענייני משפחה אשר בקיא ברזי החוק טרם הגשת הבקשה.
משרדנו, מטפל בצווי אפוטרופסות, מעניק ייעוץ משפטי בכל הנוגע לבקשה למינוי אפוטרופוס וממליץ על החלופה העדיפה בנסיבות העניין, בתום בדיקה מדוקדקת של עובדות המקרה.
כמו כן, משרדנו מקדם את ענייני האפוטרופסות בהקדם האפשרי וחותר להשיג צו מינוי אפוטרופוס במהירות המירבית. למשרדנו נסיון בטיפול בתיקים בהם קשישים , תשושי נפש ו/או מוגבלים לא קיבלו טיפול רפואי ופיזי נאות נסחטו בידי האדם בו הם תלויים, כספיהם נמשכו והפעל עליהם לחץ לשינוי צוואה לטובתו של המנצל.