באילו מקרים נדרש ביטול הסכם גירושין ?
הסכם הגירושין הוא חוזה שמטרתו להסדיר את כוונת בני זוג להתגרש זה מזו או להתיר את נישואיהם. בהתאם לרצון בני הזוג, צרכיהם ונכונותם ניתן לעגן בהסכם הגירושין גם נושאים נוספים כגון: אופן חלוקת הרכוש, הסדרי המשמורת על הילדים המשותפים, גובה דמי המזונות החודשיים עבור ילדי בני הזוג ועוד שלל נושאים.
ביטול הסכם הגירושין נדרש בעיקר במצבים בהם נפל פגם מהותי בעת כריתת הסכם הגירושין, או לחלופין כאשר לא ניתן לאכוף את הסכם הגירושין. במצבים אלו אין מנוס אלא מלעתור לבית המשפט או לבית הדין הרבני בבקשה לביטול לשינוי או לאכיפת הסכם הגירושין.
בחלוקה גסה ניתן למנות שלוש סיבות עיקריות המובילות צד להסכם גירושין לשאוף לבטל או לשנות את ההסכם:
נסיבות בלתי צפויות:
הסכם גירושין הוא חוזה שמימושו מתבצע במשך שנים רבות, הוא מסדיר יחסים ארוכי טווח, בין בני הזוג לבין עצמם, בין בני הזוג לבין ילדיהם ולעתים גם בין בני הזוג לבין צדדים שלישיים. הצורך ליצור וודאות וצפיות במועד חתימת ההסכם עלול לפגוע ביכולת הגמישות ויכולת הסתגלות של הצדדים, לתנאים משתנים בעתיד.
ניסיון החיים מלמד כי לא ניתן לחזות מה יוליד יום. לעיתים נוצרות נסיבות שונות ומגוונות שאינן בשליטת הצדדים להסכם אשר מקשות על קיום חלק הסכם הגירושין או הופכות את יישומו לבלתי אפשרי.
בהעדר מנגנונים משפטיים לטיפול בנסיבות משתנות, הדרך היחידה להתמודד עם מצבים אלו היא ביטול הסכם הגירושין. לדוגמה: אב שאין לו יכולת כלכלית לעמוד בתשלום שנקבע למזונת ילדיו, או אם שמזונות הילדים שנקבעו בהסכם אינם מספקים את צריכה, או כאשר אחד מההורים מעוניין לעבור לגור בעיר אחרת ונדרש שינוי בקביעת המשמורת והסדרי ראייה, או כאשר אחד הצדדים התחייב למכור המשמורת שנטל על עצמו לעמוד בהתחייבויות כגון מזונות, גבוהים אך אין ביכולתו לעמוד בהם, או
פזיזות:
לא אחת בני זוג חותמים על הסכם גירושין בפזיזות, ללא גמירות דעת וללא הבנה מלאה של תוכן ההסכם והשלכותיו. כלל בסיסי ואחד מעקרונות המשפט הוא כי הסכמים יש לכבד, על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בהסכם גירושין הדורש לצורך תקפותו את אישורו בפני ערכאה שיפוטית.
הסכם גירושין שאושר מקבל תוקף של פסק דין. אי-קיום של הסכם גירושין כמוהו כהפרת החלטת בית משפט וניתן לאכוף את ההסכם באמצעות סעדים במסגרת החוק. מקרים כגון אלו מתרחשים בדרך כלל כאשר הצדדים להסכם לא קיבלו ייעוץ מקצועי או הדרכה מעורך דין גירושין.
חשוב להדגיש שגם כאשר שני בני הזוג מוכנים להתגרש, אסור להקל ראש בהסכם הגירושין ורצוי לקבל יעוץ מקצועי ויסודי מעורך דין לגירושין, אשר יעניק תמונה מלאה של המצב המשפטי טרם חתימה על הסכם גירושין.
פגם מהותי בעריכת ההסכם:
פגם מהותי בהסכם הוא פגם שגרם לקיפוח של אחד מבני הזוג, למשל כאשר במועד הגירושין אחד מבני הזוג הסתיר רכוש רב, ובן הזוג האחר חתם על ההסכם מבלי להכיר את העובדות. פגם בכריתת הסכם הגירושין מהווה עילה לביטול הסכם הגירושין, או לביטול חלק מסוים בהסכם.
ביטול הסכם גירושין לאחר שנחתם האם הדבר אפשרי?
לא אחת מגיעים אל משרדנו לקוחות, אשר חתמו על הסכם גירושין ומעוניינים בסעד משפטי של ביטול חלק מהסכם הגירושין, או את כולו בטענות שונות. הסכם גירושין שנחתם בין בני זוג הוא חוזה לכל דבר ועניין וככל חוזה אחר חלים עליו דיני החוזים. מלבד זאת הסכם גירושין אינו רק חוזה, אלא גם פסק דין, שכן על מנת לתת להסכם הגירושין תוקף מחייב להסכם גירושין יש לאשרו בפני ערכאה שיפוטית. משכך ביטול הסכם גירושין דורש נסיבות מיוחדות.
מהן העילות הנדרשות לצורך ביטול או שינוי הסכם גירושין?
הסכם גירושין הוא חוזה ככל החוזים, אשר עליו חלים עליו דיני החוזים. אולם הסכם הגירושין איננו ככל הסכם רגיל, בחוזה יחודי אשר בחוק החוזים ישנן מספר עילות לביטול החוזה. החל מגמים בכריתת החוזה ועד להיות ההסכם הגירושין, לא חוקי, נוגד את תקנות הציבור וכד'. כאשר ניתן הסכם הגירושין להפרדה לחלקים ועילת הביטול נוגעת רק לאחד מחלקיו של הסכם הגירושין, ניתן לבטל את אותו החלק בלבד. העילות לביטול הסכם גירושין או לשינויו הן העילות הקבועות בחוק החוזים.
ביטול הסכם גירושין בשל הטעיה
סעיף 15 לחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג-193 קובע: "מי שהתקשר בחוזה עקב טעות שהיא תוצאת הטעיה שהטעהו הצד השני או אחר מטעמו, רשאי לבטל את החוזה; לענין זה, "הטעיה" – לרבות אי-גילוין של עובדות אשר לפי דין, לפי נוהג או לפי הנסיבות היה על הצד השני לגלותן." העלמת מידע, מסירת מידע כוזב ,או הטעיה היא עילה לביטול הסכם גירושין. ככל שמדובר מדובר במידע חיוני ומהותי אשר היה משנה בצורה משמעותית את תוצאות הסכם הגירושין. לדוגמה:_______________________________
ביטול הסכם גירושין בשל פגמים בכריתתו
סעיף 17 (א) לחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג-193 קובע: " מי שהתקשר בחוזה עקב כפיה שכפה עליו הצד השני או אחר מטעמו, בכוח או באיום, רשאי לבטל את החוזה." כפיה היא ……… לדוגמה: _______________________________
ביטול הסכם גירושין בשל עושק
סעיף 18 לחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג-193 קובע: "מי שהתקשר בחוזה עקב ניצול שניצל הצד השני או אחר מטעמו את מצוקת המתקשר, חולשתו השכלית או הגופנית או חוסר נסיונו, ותנאי החוזה גרועים במידה בלתי סבירה מן המקובל, רשאי לבטל את החוזה." עושק היא אחת העילות המאפשרות ביטול הסכם גירושין, עושק הוא מצב בו אחד מבני מנצל את החולשה של בן הזוג האחר וגורם לכך שתנאי הסכם הגירושין יהיו בלתי סבירים. לדוגמה: ___________________________________
ביטול הסכם גירושין בשל העדר יכולת לאכוף אותו
כאמור הסכם הגירושין הוא הסכם ארוך טווח, אך לעיתים לא ניתן למלא אחר הוראותיו, בשל נסיבות אלו או אחרות. כאשר הסכם הגירושין, וישנם מצבים בהם אכיפת ההסכם אינה אפשרית, אין מנוס אלא מלבטל את ההסכם. כך לדוגמה: אב שנקבע כי עליו לשלם מזונות בסכום מסוים.
ביטול הסכם גירושין בשל הפרתו ע"י אחד הצדדים
כאמור הסכם הגירושין הוא הסכם ארוך טווח, אך לעיתים לא ניתן למלא אחר הוראותיו, בשל נסיבות אלו או אחרות. כאשר הסכם הגירושין, וישנם מצבים בהם אכיפת ההסכם אינה אפשרית, אין מנוס אלא מלבטל את ההסכם. כך לדוגמה: אב שנקבע כי עליו לשלם מזונות בסכום מסוים.
ביטול הסכם גירושין – רק בליווי עורך דין גירושין מומחה
משרד עורכי דין סולן עוסק בתחום דיני המשפחה והירושה, מייצג בבית המשפט לענייני משפחה ובבתי הדין השונים ומעניק בין היתר שירותים משפטיים מקיפים בנושא התרת נישואין לרבות עריכת הסכם התרת נישואין , הגשת תביעה להתרת נישואין וכן ניהול כל התיקים הנלווים, הכל במטרה להעניק שירות מקצועי ואישי התואם את צרכיו של הלקוח, תוך הקפדה על סטנדרטים גבוהים ונגישות ברגעי משבר.