בקשה ליישוב סכסוך
בקשה ליישוב סכסוך היא כלי שנועד לאפשר לבעל דין לנהל הליך גישור, לפני שהוא מגיש תביעה בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הדתי.
בעל הדין אשר מגיש בקשה ליישוב סכסוך, הלכה למעשה מבקש מבית המשפט או מבית הדין לסייע לו ולצד השני להליך לסיים את הסכסוך ביניהם בדרכי שלום והבנה מחוץ לכותלי בית המשפט.
החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה
החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה (הוראת שעה), התשע"ה –2014 נכנס לתוקפו בתאריך 01/07/2016, מטרתו של החוק היא לסייע לבני זוג ולהורים וילדיהם ליישב סכסוך משפחתי ביניהם בהסכמה ובדרכי שלום, ולצמצם את הצורך בקיום התדיינות משפטית.
החוק מחייב צדדים לסכסוך לנהל הליך גישור לפני שהם מגיעים לבית המשפט, בתקווה שהצדדים יצליחו ליישב את הסכסוך ביניהם בהסכמה ובדרכי שלום מבלי להזדקק להליכים משפטיים. עם כניסתו של החוק לתוקף כל צד שמעוניין להגיש תביעה בבית המשפט לענייני משפחה או בבית דין דתי בעניין של "סכסוך משפחתי" נדרש להגיש תחילה בקשה ליישוב סכסוך.
החוק מגדיר עניין של סכסוך משפחתי כתובענה בין בני זוג, בין הורים או בין הורים לילדיהם בכל אחד מהעניינים האלה:
1.ענייני נישואין וגירושין.
2. יחסי ממון בין בני זוג, לרבות תובענה כספית או רכושית הנובעת מהקשר בין בני הזוג ולמעט תובענה בענייני ירושה.
3.מזונות או מדור של בן זוג או של ילדה או ילד.
4.כל עניין הנוגע לילדה או לילד לפי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב-1962.
5.אבהות או אמהות לגבי ילדה או ילד.
כיצד מתנהל הליך יישוב סכסוך ?
עם הגשת בקשה ליישוב סכסוך בעלי הדין מוזמנים ליחידת הסיוע ל4 פגישות מהו"ת (מידע, היכרות ותיאום) המפגשים נערכים בליווי עובדי יחידת הסיוע שהם: עובדים סוציאלים, פסיכולוגים ויועצים משפטיים. עובדי יחידת הסיוע מנסים להביא את בעלי הדין להסכמות במטרה לפתור המחלוקת ביניהם מבלי לנהל הליכים משפטיים.
כמו כן, עם הגשת הבקשה ליישוב סכסוך מתחילה תקופה של "עיכוב הליכים" במסגרתה מנועים הצדדים מלפתוח הליך משפטי בעניין הסכסוך שביניהם. תקופת עיכוב ההליכים נמשכת 45-60 יום. בתום 45 יום ישנה אורכה נוספת של 15 יום במהלכה קיימת למגיש הבקשה זכות קדימה בת 15 ימים להגיש תובענות בערכאה בה יבחר.
אם בעלי הדין מעוניינים להמשיך ולנסות לפתור את הסכסוך מחוץ לכותלי בית המשפט, הם רשאים להאריך בהסכמה את תקופת עיכוב ההליכים או במידת הצורך להודיע על רצונם בהמשך ניהול הליך חלופי ליישוב סכסוך. בסיום פגישות המהו"ת יחידת הסיוע מגישה חוות דעת לערכאה השיפוטית ובה המלצות כיצד יש להמשיך ולנהל את הסכסוך.
למה חשוב להתייעץ עם עורך דין לפני שמגישים בקשה ליישוב סכסוך?
בחירת הערכאה המשפטית
כפי שציינו לעיל, ניתן להגיש בקשה ליישוב סכסוך הן בבית המשפט לענייני משפחה והן בבתי הדין הדתיים, כאשר בתום הליך הגישור ביחידת הסיוע לרשות לצד שהגיש את הבקשה ליישוב סכסוך עומדים 15 יום של זכות קדימה, במהלכם הוא יכול לבחור לאיזו ערכאה הוא יגיש את תביעתו.
הלכה למעשה, באמצעות הגשת בקשה ליישוב סכסוך בעל דין יכול "לקנות" סמכות בערכאה העדיפה בעיניו (בית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הדתי).
חשוב לציין כי לבתי המשפט האזרחיים ולבתי הדין הדתיים יש סמכות מקבילה בנושאים רבים, ישנם הבדלים משמעותים באופן ההתנהלות של כל אחת מהערכאות בסוגיות שונות. לכן כדאי להתייעץ עם עורך דין בנוגע לבחירת הערכאה בה יפתח הליך יישוב הסכסוך ובהמשך באיזו ערכאה יש להגיש את התובענות.
גיבוש הסכם שיטיב עמכם
הליך יישוב הסכסוך הוא כלי יעיל שבאמצעותו ניתן לסיים את כלל המחלוקות שעומדות על הפרק בין הצדדים מבלי להגרר להליכים משפטיים ארוכים ומתישים. יחד עם זאת, נראה לבעלי דין רבים כי מדובר בהליך של מילוי טפסים בלבד, אך אין כך הדבר.
על מנת לגבש הסכם סופי שתואם את הרצונות והצרכים שלכם, רצוי לקבל חוות דעת מעורך דין הבקיא בדיני המשפחה, אשר יעניק לכם תמונה מלאה של המצב המשפטי בו אתם נמצאים.
ליווי לפגישות המהו"ת ביחידת הסיוע
במסגרת תקופת "עיכוב ההליכים" בעלי הדין מוזמנים ל-4 פגישות ביחידת הסיוע. לשתי הפגישות הראשונות מגיעים הצדדים לבדם (ללא ליווי עו"ד) ואילו לשתי הפגישות האחרונות רשאים להתלוות גם עורכי הדין המייצגים את הצדדים בהליך. אין ספק כי ליווי של עורך דין לענייני משפחה יכול לשפר את תנאי הסכם אליו תגיעו ביחידת הסיוע.
עם כל הרצון הטוב של עובדי יחידת הסיוע להביא את הסכסוך אל סופו בצורה הטובה ביותר, לא תמיד הם יעמדו על זכויתיכם וידאגו לאינטרסים שלכם. חשוב לציין כי ההסכם שתגבשו ביחידת הסיוע מקבל בסופו של דבר תוקף של פסק דין. פסק דין הוא הכרעה שיפוטית שקשה מאד לשנות. במידה וברצונכם לגבש הסכם עם הצד השני ביחידת הסיוע, רצוי להשתמש בשירותיו של עורך דין שיתלווה אליכם למפגשים ביחידת הסיוע וימנע מכם לחתום על הסכם "גרוע" אשר יפגע בכם.
סעדים זמניים בתקופת עיכוב ההליכים
החוק להסדר התדיינות בענייני משפחה מגביל את הצדדים ולא מאפשר להם להגיש תובענות בערכאות השיפוטיות בתקופת עיכוב ההליכים. יחד עם זאת ישנם מקרים דחופים המצרכים בקשה לסעד זמני לשמירת המצב הקיים או לעיכוב יציאה מהארץ.
הגשת בקשה לסעד זמני כגון מזונות זמניים, צווי עיקול או צווי עיכוב יציאה מן הארץ אינם עניין של מה בכך ויש להיוועץ בעורך דין לפני שמבקשים סעדים אלו מהערכאה השיפוטית.
הגשת בקשה ליישוב סכסוך בליווי משרד עו"ד סולן
למשרדנו ניסיון רב בטיפול בתיקי משפחה. עד היום הגשנו עבור לקוחתיהו בקשות רבות ליישוב סכסוך הן בבית המשפט לענייני משפחה והן בבית הדין הרבני. במקרים בהם אנו רואים פתרון אפשרי לסכסוך בין הצדדים, אנו נעשה ככל על מנת להביא את לקוחותינו להסכם הוגן וראוי, אשר יחסוך מהם הליכים משפטיים ארוכים ומיותרים יחד עם זאת כאשר הסכם שתואם את צרכיהם של לקוחותינו לא נראה באופק, אנו פועלים ללא לאות על מנת להגן על זכויות לקוחותינו ובתוך כך הגשנו בקשות לסעדים זמניים או ביטול הליך יישוב הסכסוך.