מהו גט אישה ?
גט הוא מסמך הלכתי הכתוב על קלף שבאמצעותו מגרש הבעל את אשתו. אקט מסירת הגט לאישה מסיים הלכה למעשה את קשר הנישואין.
איך מקבלים גט אישה וכמה זמן זה לוקח?
הליך הגירושין יכול להמשך בין מספר שבועות למספר שנים, הכל בהתאם לנכונות בני בזוג ניתן לסיים את קשר הנישואין ולהגיע להסכם גירושין. הקושי לגבש הסכם גירושין בשלב מוקדם נובע מכך, שבדרך כלל פירוק התא המשפחתי איננו מסתכם בהליך הגירושין בבית הדין הרבני. ישנם נושאים נוספים אותם צריך להסדיר, כגון: חלוקת רכוש ואיזון משאבים, קביעת המשמורות והסדרי ראייה עם הילדים, קביעת מזונות קטינים וכן עוד נושאים העולים על הפרק בהתאם לנסיבות המקרה. היות וסיום קשר הנישואין הוא הליך מורכב הכולל בתוכו מחלוקות סבוכות, לא תמיד יש הסכמה של מי מבני הזוג לתנאי הגירושין, או בכלל הסכמה להתגרש זה מזה.
כיצד מתבצע טקס הגירושין ומסירת הגט?
טקס הגירושין ומסירת הגט נערכים בבית הדין הרבני, הטקס כולל ארבעה שלבים המפורטים להלן:
בירור שמות – בשלב זה מברר בית הדין את שמות המתגרשים, את שמות אביהם, שמותיהם הקודמים וכינויים שהיו להם במהלך חייהם. טעות בכתיבת שמות בני הזוג פוסלת את הגט, משכך ישנה דרישה קפדנית לבירור שמות בנוכחות עדים מטעם בני הזוג המכירים אותם היטב. ראוי לציין כי להבדיל משלושת השלבים הבאים, טקס בירור השמות יכול להתבצע במועד נפרד.
ביטול המודעות – דייני בית הדין, יזמנו את בני הזוג לאולם וישאלו אותם מספר שלאות, על מנת לבחון, שבני הזוג עורכים את הגירושים מרצון חופשי, כי הם מבינים את ההשלכות של הגט אותו הם עתידים לתת או לקבל.
כתיבת הגט – פעולה זו מתבצעת ע"י סופר (אמן המומחה לכתיבת קודש יהודית). הבעל ממנה את הסופר כשליחו לכתיבת גט לשמו ולשם אשתו ולשם הגירושין. כתיבת הגט נעשית על גבי קלף באמצעות דיו וקולמוס.
מסירת הגט – מסירת הגט נערכת בנוכחות בני הזוג, הדינים והעדים שליוו את בני הזוג. על הדיין לשאול את האישה האם היא מתגרשת מרצון חופשי ומבהיר לה כי בקבלתה את הגט היא נפרדת מבעלה ורשאית להינשא לכל אדם מלבד לכהן. הדיין מוודא כי האיש והאישה הסדירו את ענייני הממון וחלוקת הרכוש הרכוש לרבות נושא הכתובה. אם התושבות לשאלות, מניחות את דעת בית הדין אפשר להתחיל בטקס מסירת הגט מידי הבעל ליד האישה, מסירת הגט מסיימת את חיי הנישואים של בני הזוג.
מהי סרבנות גט אישה?
סרבנות גט או "סחטנות גט" הוא מצב בו מסרב אחד מבני הזוג לסיים את קשר הנישואין באופן רשמי בהתאם להלכה, על אף שנישואי בני הזוג הם על הנייר בלבד ואינם מתקיימים בפועל.
על פי ההלכה, מסירת הגט מהבעל לאישה, חייבת להיעשות מרצונו החופשי של הבעל. גט שנמסר שלא מרצונו של הבעל הוא גט מעושה, גט מעושה הוא פסול וחסר תוקף הלכתי. כך גם לגבי גט שניתן לאישה בעל כורחה, ללא הסכמתה לקבלת הגט. עם כן, בשל הדרישה להסכמה הדדית לקבלת או למסירת הגט, גם לאישה וגם לבעל הכוח לעכב או למנוע את הגירושין.
הסיבות לסרבנות גט הן מגוונות, החל מרצון אחד מבני הזוג לסחוט את הצד השני או לשבור את רוחו על מנת להשיג הישגים משפטיים בהסכם הגירושין וכלה ברגשות נקמנות וקנאה כלפי בן הזוג.
ההבדל בין אישה עגונה לבין אישה מסורבת גט
אישה עגונה היא אישה שבעלה נעלם אך לא קיימת ראייה לכך שהוא הלך לעולמו. אישה שגיטה מעוכב בשל סירובו הבעל לחתום על הגט נקראת אישה מסורבת גט. התוצאה בשני המקרים היא זהה, הנזק שנגרם לאישה מעוכבת גט הוא חמור מאד. בעוד גבר נשוי יכול להמשיך בחייו ולנהל מערכת יחסים עם אישה אחרת ואף להביא ילדים לעולם, לאישה נשואה "אשת איש" אסור לנהל מערכת זוגיות חדשה, שכן מדובר בניאוף. יתרה מכך אם אישה נשואה תביא עם גבר שהוא לא בעלה ילד לעולם, הילד יולד ממזר.
איך מתמודדים עם סרבנות גט ?
כאמור, לא ניתן לכפות על הבעל או על האישה את מתן או את קבלת גט, אולם כאשר ניתנה החלטה של בית הדין הרבני המחייבת את הצדדים להתגרש, ניתן להפעיל לחץ על סרבן הגט, לפי הכלל של "מכים אותו עד שאומר רוצה אני".
הסנקציות אותן יכול בית הדין הרבני יכול להטיל על סרבן הגט מפורטות להלן:
מזונות עונשיים – הטלת מזונות אישה גבוהים על הבעל בשל סירובו לתת את הגט לאשתו, לחלופין כאשר האישה היא שמסרבת לקבל את הגט ניתן לפטור את הבעל ממזונותיה.
שלילת רישיון נהיגה – ניתן לאסור על סרבן גט מלקבל, להחזיק או לחדש את רישיון הנהיגה.
מניעת החזקת חשבון בנק – בדומה לחייב בתיק הוצאה לפועל, ניתן לאסור על סרבן גט להחזיק חשבון בנק.
הגבלות על חופש התנועה – ניתן להטיל על סרבן הגט צו עיכוב יציאה מן הארץ, או לחלופין איסור על קבלה ו/או החזקה ו/או הארכה של דרכון.
מאסר – במקרים מסוימים יכול בית הדין הרבני, להורות על מאסר של עד עשר שנים לרבות, חבישה בצינוק ומניעת זכויות מעציר או אסיר.
מהו גט לחומרא ?
גט לחומרא הוא גט שנועד להסיר ספק ולהבהיר באופן חד-משמעי כי האישה פנויה, כך לדוגמה בני זוג יהודים שנישאו בנישואין אזרחיים שלא על פי ההלכה, ולא באמצעות הרבנות, על מנת לסיים את קשר הנישואים נדרשים לקבל גט לחומרא. מבחינה הלכתית ומבחינת הסידור שלו, גט לחומרא דומה לגט רגיל.
ייצוג בבית הדין הרבני- רק עם עורך גירושין מומחה
ניהול הליך גירושין בבית הדין הרבני הוא עניין מורכב וסבוך, קבלת ייעוץ מעורך דין לענייני משפחה ובניית אסטרטגיית גירושין הם צעדים הכרחיים לכל מי ששוקל האם לפתוח בהליך גירושין. משרדנו עוסק בתחום דיני המשפחה והגירושין, למשרדנו ניסיון עשיר בטיפול בתיקי גירושין מורכבים וכן בטיפול בכל הנושאים הכרוכים בגירושין לרבות הסכם גירושין, תביעות גירושין, תביעות נזיקיות נגד סרבני גט ועוד.