מהי הוצאת דיבה ?
הוצאת דיבה היא פרסום דבר שקרי על אדם אחר. אמנם בחוק איסור לשון הרע, תשכ"ה-1965 לא נזכר המונח "הוצאת דיבה", יחד עם זאת ניתן להגיש תביעת הוצאת דיבה לפי חוק איסור לשון הרע, כלומר בגין פרסום שקרי שפגע בכם.
אם כך מהו ההבדל בין הוצאת דיבה ללשון הרע ?
חוק איסור קובע כי לשון הרע היא דבר שפרסומו עלול להשפיל אדם בעיני הבריות או לעשותו מטרה לשנאה, לבוז או ללעג מצדם; לבזות אדם בשל מעשים, התנהגות או תכונות המיוחסים לו; לפגוע באדם במשרתו, אם משרה ציבורית ואם משרה אחרת, בעסקו, במשלח ידו או במקצועו;
על מנת להראות עילת תביעה טובה בעוולת לשון הרע יש להוכיח קיומם של שני יסודות.
יסוד הפרסום – פרסום לשון הרע יכול להתבצע במגוון דרכים: בעל פה, בכתב, בדפוס, לרבות באמצעות ציור, דמות, תנועה, צליל וכל אמצעי אחר. ככל שמדובר בפרסום בעל פה יש להוכיח שהפרסום הגיע לאדם אחד זולת הנפגע, ככל שמדובר בפרסום בכתב די להוכיח שהפרסום היה עשוי להגיע לידי צד ג'.
תוכן הפרסום – השאלה האם ביטוי מסוים נופל לגדר "לשון הרע" היא שאלה משפטית במהותה, יש לבחון את הביטוי בהתאם לסטנדרט אובייקטיבי של "האדם הסביר" מבלי שנלקחים בחשבון כוונת המפרסם, או האופן בו הבין הנפגע את הפרסום.
חשוב להדגיש, פרסום יכול להיחשב כלשון הרע גם אם יש בו אמת, וזאת להבדיל מהוצאת דיבה, אשר היא במהותה פרסום שקרי. במילים אחרות ניתן לומר שהוצאת דיבה, היא פרסום חמור יותר של לשון הרע, מאחר והפרסום הוא לא רק פוגעני משפיל או מבזה, אלא הוא גם חסר כל יסוד של אמת.
ועל כך נאמר "המלבין פני חברו ברבים כאילו שופך דמים".
פיצוי בגין הוצאת דיבה
ישנים שני מסלולים לקבלת פיצוי כספי בגין הוצאת דיבה
פיצוי ללא הוכחת נזק – חוק איסור לשון הרע מסמיך את בית המשפט לחייב את הנתבע לשלם למי שנפגע מלשון הרע פיצוי בסכום של עד 50,000 ₪ בגין כל פרסום לשון הרע. סכום זה צמוד למדד המחירים לצרכן של חודש ספטמבר 1998 כך שנכון להיום מדובר בפיצוי של עד 70,000 ₪. כאשר הוכח שמדובר בפרסום לשון הרע שנעשה בכוונה לפגוע, לבית המשפט נתונה הסמכות לפסוק כפל פיצוי, כלומר 100,000 ₪ (או 140,000 ₪ בהצמדה למדד).
למה הכוונה בפיצוי ללא הוכחת נזק ? הואיל ויש קושי להוכיח פגיעה בשם הטוב התובע יכול לבחור שלא להביא ראיות בדבר הנזק שנגרם לו ואז לאפשר לבית המשפט לפסוק את סכום הפיצוי הראוי לשיטתו בעקבות הפגיעה שנגרמה לתובע.
פיצוי במסלול הנזיקי – במסלול הנזיקי אין "תקרה" של סכום פיצוי, כלומר לבית המשפט הסמכות לפסוק לתובע בהתאם לשיקול דעתו ולהערכתו סכום פיצוי ראוי בהתאם לנזקים הממוניים והלא ממוניים שהתובע הצליח להוכיח. במסלול זה מוטל נטל על התובע להוכיח שנגרמו לו נזקים. הנזקים יכולים להיות נזקים ממוניים, לדוגמא תובע שבעקבות פרסום לשון הרע, הפסיד חוזה, פוטר ממקום עבודתו וכיו"ב, כמו כן התובע יכול להוכיח כי נגרמו לו נזקים ממוניים בדמות צער, סבל ועוגמת נפש.
הוצאת דיבה באינטרנט
האינטרנט והרשתות החברתיות הפכו לכיכר העיר החדשה והם מהווים כר פורה להפצת לשון הרע והוצאת דיבה. כל אדם יכול לפרסם כיום באמצעות חשבון הפייסבוק, הטוויטר או הוואטסאפ שלו פרסומים המהווים לשון הרע ו/או הוצאת דיבה, במהירות, בקלות ולקהל רחב של נמענים רבים אשר נחשפים לפרסומים.
הנזק שיכול להיגרם כתוצאה מפרסום לשון הרע באינטרנט הוא חסר תקדים, לפיכך נשאלת השאלה האם ניתן לתובע בגין פרסום לשון הרע והוצאת דיבה באינטרנט ?
חוק איסור לשון הרע קובע כי האחריות של הפצת לשון הרע היא בגין פרסום ב"אמצעי תקשורת", ואילו אתרי אינטרנט אינם נמנים ברשימה הסגורה של אמצעי תקשורת (טלוויזיה, רדיו ועיתונות).
יכולה לעלות הטענה, איפוא שלא ניתן להטיל אחריות על מי שפרסם לשון הרע או הוציא דיבה באמצעות האינטרנט הואיל והאינטרנט אינו "אמצעי תקשורת" לפי לשון החוק. אולם בשורה של פסיקות משמעותיות של בתי המשפט ברחבי הארץ, בשנים האחרונות נקבע באופן חד משמעי, כי גם האינטרנט הוא בגדר "אמצעי תקשורת".
מכל האמור להעיל אנו למדים שהאחריות על פרסום לשון הרע באינטרנט היא זהה לאחריות בגין פרסום באמצעי תקשורת אחר, כלומר חוק איסור לשון הרע חל גם על פרסומים שנעשו בפייסבוק, בוואטסאפ ברשתות החברתיות ובכלי המדיה השונים. רשת האינטרנט אינה מחוץ לחוק ומי שיפרסם לשון הרע ו/או הוצאת דיבה עלול למצוא את עצמו מתמודד עם הליך משפטי.
רון סולן עורך דין הוצאת דיבה
משרד עורכי דין רון סולן מייצג תובעים ונתבעים בהליכי לשון הרע וכן הוצאת דיבה והגנת הפרטיות, למשרדנו ניסיון רב בניהול הליכים משפטיים בכל הערכאות. שמכם הטוב הוא הנכס היקר לכם מכל, אם נפגעתם ופורסמו לגביכם דברים מכפישים, מבזים או משפילים אנו ממליצים לכם לפנות למשרדנו לקבלת ייעוץ ראשוני משפטי ומקצועי.