מהם הסדרי ראייה ?
כאשר ההורים נפרדים ולאחד מההורים נקבעת בהסכמה או בהחלטת בית המשפט משמורת פיזית על הילדים, (בדרך כלל לאם) על מנת לשמר את הקשר עם ההורה האחר נדרש לקבוע הסדרי ראייה ראויים אשר על-פיהם ישהו הילדים במחצית ההורה השני במתכונות קבועה.
הסכם משמורת והסדרי ראייה
את הסדרי ראייה ניתן לקבוע כחלק מהסכם גירושין כולל, אשר יתן מענה לנושאים הבאים: מי מההורים יהיה ההורה המשמורן האב או האם, או לחלופין כי המשמורת על הילדים תהיה משותפת.
מתכונת הסדרי הראייה, כלומר הימים והשעות הספציפיות בהם זכאי ההורה שאינו ההורה המשמורן לפגוש את הילדים באמצע השבוע, בסוף השבוע ובמהלך חגים וחופשות.
כיצד יש לנהוג כאשר אחד מההורים מעוניין לקחת את הילדים לטיול או לחופש בארץ או בחו"ל. מה יקרה במידה ואחד ההורים ירצה להעתיק את מגוריו לעיר אחרת . מה קורה בחופש הגדול כאשר לילדים אין מסגרת חינוכית ועוד שלל נושאים שיכולים לעלות כאשר כל מקרה לגופו.
התערבות בית המשפט בקביעת הסדרי הראייה
עם הגירושין או הפרידה בזמן בו ההורים נמצאים בשיא הסכסוך בדרך כלל אין הסכמה בין ההורים לגבי הסדרי הראייה, בהעדר הסכמה ושיתוף פעולה בין ההורים יש לעתור בתביעה למשמורת ולקביעת הסדרי ראייה לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני (כאשר התביעה כרוכה בתביעת גירושין).
בתביעה יש לבקש כי תקבע משמורת על הילדים לאחד ההורים וכן כי יקבעו הסדרי ראייה עם ההורה האחר. לבית המשפט יש סמכות מתוקף חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962 "לנקוט אמצעים זמניים או קבועים הנראים לו לשמירת עניניו של קטין", כך בד"כ ההורים יופנו לעובדת סוציאלית אשר תערוך תסקיר לצורך קביעת הסדרי הראייה זמניים ו/או קבועים בין ההורים לילדיהם.
לצורך עריכת התסקיר העובדת הסוציאלית תיפגש עם שני ההורים ולעיתים אף עם הילדים ותבחן את המסוגלות ההורית של שני ההורים, את היכולת שלהם לשתף פעולה, את התקשורת ביניהם, את הקשר של כל אחד מההורים עם הילדים, את המעורבות של ההורים בחיי הילדים, את רצון הילד לשהות במחיצתו של כל הורה וכן תתייחס לפרמטרים נוספים כאשר כל מקרה לגופו.
זה המקום להדגיש כי כל ילד הוא ישות עצמאית, טובתו וצריכה להיבחן באופן אינדיווידואלי, לכן ייתכן מצב בו במשפחה אחת יקבעו הסדרי ראייה שונים לכל ילד. בסופו של דבר תונח בפני הערכאה השיפוטית המלצותיה של העובדת הסוציאלית והן יכולות להתקבל במלואן, באופן חלקי או לא להתקבל כלל.
מאחר ונושא המשמורת והסדרי הראייה הוא נושא אמוציונלי להורים, לא אחת ההתנהלות השוטפת של ההורים עם גופי הרווחה גורמת למריבות של ההורים בינם לבין עצמם ולפעמים נוצרת אצל מי מהצדדים התחושה כי העובדות הסוציאליות מוטות לכיוון הצד השני, או כי הן מתנקלות לו.
דוגמאות להסדרי ראייה מקובלים
הסדרי הראייה הם נגזרת של המשמורת הפיסית על הקטינים כאשר ברוב המקרים לאם ניתנת המשמורת הפיזית על הילדים ואילו לאב נקבעים הסדרי ראייה עם הילדים אשר כוללים או אינם כוללים לינה.
כאשר הסדרי הראייה נקבעים בהסכמה, אין הגבלה וההורים יכולים להתנות את הסדרי הראייה באופן שנוח להם, כל עוד מדובר בזמנים קבועים ובמתכונת שניתן לשמר אותה.
כאשר הסדרי הראייה נקבעים על ידי בית המשפט, בדרך כלל הם יסתמכו על תסקיר סעד של העובדת הסוציאלית כאשר המתכונות מקובלות להסדרי ראייה מופיעות להלן:
הילדים נמצאים במשמורת האם – הסדרי הראייה במתכונת מצומצמת: בכל סוף שבוע שני האב יאסוף את הילדים מהמסגרת החינוכית ביום ו' וישיב אותם לבית האם עם צאת השבת.
הילדים נמצאים במשמורת האם – הסדרי הראייה במתכונת רגילה: האב יאסוף את הילדים מהמסגרת החינוכית ביום ג' ויחזיר אותם אל בית האם בשעה 20:00, בנוסף לכך בכל סוף שבוע שני האב יאסוף את הילדים מהמסגרת החינוכית ביום ו' וישיב אותם לבית האם עם צאת השבת.
הילדים נמצאים במשמורת האם – הסדרי ראייה במתכונת מורחבת: האב יאסוף את הילדים מהמסגרת החינוכית ויחזיר אותם אל המסגרת החינוכית ביום שלמחרת בימים ב' וד', בנוסף לכך בכל סוף שבוע שני האב יאסוף את הילדים מהמסגרת החינוכית ביום ו' וישיב אותם לבית האם עם צאת השבת.
הילדים נמצאים במשמורת משותפת –
אפשרות א': האב יאסוף את הילדים מהמסגרת החינוכית ויחזיר אותם אל המסגרת החינוכית ביום שלמחרת בימים ב' וד' בנוסף לכך בכל סוף שבוע שני האב יאסוף את הילדים מהמסגרת החינוכית ביום ה' וישיב אותם למסגרת החינוכית ביום א'.
אפשרות ב': הילדים ישהו מיום א' ועד יום ש' בבית האם ובשבוע העוקב ישהו מיום א' ועד יום ש' בבית האב.
הפרת הסדרי ראייה
במקרים רבים בוחרים ההורים שלא לכבד את הסכמי הראייה שנקבעו ומשתמשים בהם ככלי נשק כנגד ההורה השני.
כך לעיתים האם לא מאפשרת לאב לקיים את הסדרי הראייה, באופן שבו היא מסכלת את המפגש באמתלות שונות כגון: "הילד לא מרגיש טוב", "הילד אצל חבר" וכד', או במקרה ההפוך כאשר האב נמנע מלהגיע להסדרי הראייה, מותיר את הילדים מאוכזבים ואת האם ללא בייביסיטר או מטפלת.
ישנם גם מקרים בהם ההורים משבשים את הסדרי הראייה בכך שהם אוספים את הילדים באיחור ו/או מחזירים אותם באיחור באופן שנועד לפגוע בהורה האחר ולבזבז את זמנו או להקטין את זמן השהות שלו הילדים.
במקרים כגון אלו יש להורה הנפגע מגוון אפשרויות כיצד לפעול כך לדוגמה ניתן לפנות לעובדת הסוציאלית ולבקש ממנה להתערב, לחלופין ניתן לבקש מבית המשפט הטלת סנקציה כספית על ההורה אשר מפר את הסדרי הראיה באמצעות הגשת בקשה לפי פקודת ביזיון בית המשפט , במקרים חמורים יותר של חטיפת ילדים ניתן לפנות למשטרת ישראל ולהגיש תלונה.
קביעת משמורת והסדרי ראייה בליווי עורך דין לדיני משפחה וגירושין
קביעת הסדרי המשמורת והסדרי הראייה בעת עריכת הסכם אינם עניין של מה בכך, מקל וחומר כאשר מתנהל הליך משפטי בבית המשפט או בבית הדין הרבני.
לטעמנו הליווי של עורך דין לדיני משפחה אשר בקיא ברזי החוק הוא הכרחי על מנת להבטיח את זכויותיך, ואת זכויות ילדיך.
ההתנהלות מול הערכאות השיפוטיות ובמיוחד מול שירותי הרווחה היא מורכבת, אמוציונלית ודורשת קור רוח רב והפעלת שיקול דעת. למשרדנו ניסיון רב בטיפול בתיקי משמורת והסדרי ראייה החל מעריכת הסכמים וכלה בהגשת תביעות להסדרי ראייה או להרחבת הסדרי ראיה בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני, במידת הצורך אנו מייצגים גם בערכאות הערעור.
אנו פועלים מתוך הבנה כי ההורות הזכות להיות הורה ולנהל קשר תקין עם הילדים היא זכות יסוד ולכן אנו נלחמים על זכויות לקוחותינו לקיים קשר חם ויציב עם ילדיהם.