הסדר נושים מהו?
משמעות הסדר הנושים לרוב הינה כי החייב ישלם לנושיו חלק מחובותיו בפועל ולעיתים ישלם את החוב בפריסה ארוכה ונוחה בהתאם ליכולתו. המטרה העיקרית בהסדר הנושים היא לאפשר לחייב אשר צבר חובות להגיע להסדר עם הנושים בצורה שוויונית, מהירה יחסית ונוחה על מנת שיוכל להמשיך להתקיים בכבוד.
חייב שאינו מסוגל להמשיך לשלם את חובותיו ולעמוד בהתחייבויותיו יבקש להגיע להסדר עם נושיו, תוך שהוא מציע לנושים לקבל אחוז קטן יחסית מהחוב, בין אם במסגרת הליך פשיטת רגל ובין אם לאו.
באמצעות הסדר נושים יכול החייב להימלט מחובותיו ולצאת מקשיו הכלכליים בצורה מסודרת ומקובלת על פי חוק. לאחר שההסדר יאושר על ידי הנושים ובית המשפט, הוא יחייב את כלל הנושים אשר נטלו בו חלק והחייב יקבל הפטר מיתרת חובותיו כלפי אותם נושים.
בסופו של יום, משמעות ההסדר הינה יציאה לדרך חדשה וזאת תוך זמן קצר יחסית להליכים המוצעים על ידי החוק.
הליך הסדר נושים מחוץ לכתלי בית המשפט
החייב יכול להימנע מניהול הליכי פירעון כגון הליכי הוצאה לפועל והליכי פשיטת רגל אשר לעיתים הינם הליכים ארוכים ומתישים שבמסגרתם ייחקר החייב ויישא בהגבלות שונות, ביניהם צו איסור יציאה מהארץ ואיסור שימוש בכרטיסי אשראי. ההסדר עם הנושים מחוץ לכתלי בית המשפט יקצר ויקל על החייב את התהליך לקראת פתיחת דף חדש בחייו.
הסכמת הנושה להסדר עם החייב
קיימים כלים רבים אשר יביאו את הנושה למסקנה שעליו להסכים להצעת החייב, ביניהן הסיבה הבולטת שהיא פירעון החוב המידי במקום שיעשה במנות קטנות וקצובות לאורך שנים.
הנושה יבין כי אין באפשרות החייב לשלם את החוב וכי עדיף לו לגבות אותו בהזדמנות הראשונה מאשר קיום הליך ארוך באמצעות פשיטת רגל והוצאה לפועל.
הסדרי נושים לפי סעיף 19 א' (טרם מתן צו כינוס)
סעיף 19א' לפקודת פשיטת הרגל מאפשר לחייב להגיש בקשה לבית המשפט ולכונס הנכסים הרשמי, במסגרתה הוא מציע תשלום של לפחות 30 אחוז מהחוב העדכני (לא כולל חובות בדין קדימה), כאשר לעיתים על החייב להעמיד ערובה לרשות הנושים לשם הבטחת תשלום החוב, וזאת בטרם הגשת הבקשה לפשיטת רגל.
הבקשה לאישור הצעת ההסדר לפי הסעיף תוגש לבית המשפט בצירוף הצעת הפשרה, תצהיר מאת החייב כי אינו יכול לשלם את חובותיו ומתן דין וחשבון על כלל חובותיו ונכסיו.
ככל שתאושר הצעת ההסדר והחייב ישלים את מלוא הסכומים המוסכמים ויקבל הפטר מלא מחובותיו ברי התביעה.
הסדר נושים לפי סעיף 33 לפקודה (לאחר צו כינוס)
הסעיף עוסק בהגשת בקשה לאישור הסדר תשלום החובות לבית המשפט, לאחר שניתן לחייב צו הכינוס ובטרם הוכרז כפושט רגל.
החייב רשאי להציע במסגרת הצעת ההסדר כל סכום לפירעון חובותיו ואין סכום מינימאלי שמגביל את ההצעה. כמו כן, מתנהל הליך מלא של הסדר נושים במסגרתו מכונסת אסיפת נושים ונקבע דיון.
ככל שתאושר הצעת ההסדר והחייב ישלים את מלוא הסכומים המוסכמים, ויקבל הפטר מלא מחובותיו ברי התביעה, זאת מבלי שהוכרז כפושט רגל – ובכך הוא נמנע מההגבלות הקובעות בחוק.
הסדר נושים סעיף 52 לפקודה (לאחר הכרזה)
הסעיף עוסק בהגשת בקשה לאישור הסדר תשלום החובות לבית המשפט, לאחר הכרזת החייב כפושט רגל. גם כאן, מתנהל הליך מלא של הסדר נושים שבסופו מקבל החייב הפטר והוא רשאי להציע במסגרת הצעת ההסדר כל סכום לפירעון חובותיו ואין סכום מינימלי שמגביל את ההצעה.
הסדר נושים בבית המשפט הלכה למעשה
את הבקשה להסדר נושים מגיש החייב לבית המשפט כאשר עליה להיות מוגשת בכתב ואשר מפרטת לפרט את ההצעה ולעיתים להציע ערובה לפירעון החובות.
בית המשפט יקבע מועד לאסיפת נושים ולדיון בבקשה להסדר. הנושים יקבלו הודעה על הליך ההסדר של החייב והם רשאים להתנגד או להסכים להצעת הפשרה, להופיע בדיון לאישור ההסדר ולהשמיע התנגדותם או הסכמתם.
על מנת שתהיה הסכמה להסדר המוצע ,על מרבית הנושים המהווים 75 אחוז מחובותיו ברי התביעה של החייב לתת את הסכמתם וצריך להיות רוב מיוחס בהתאם להוראות הדין השונות.
יחד עם זאת, קיימים מקרים בהם בית המשפט יאשר הצעת הסדר ברוב של אף 50 אחוז. במסגרת הדיון לאישור ההסדר, על בית המשפט להשתכנע כי מדובר בהצעה סבירה ושוויונית המשרתת את כלל הנושים.
רק עורך דין מקצועי מנהל מו"מ עם נושים
רק עורך דין מקצועי יכול לנהל הליכי הסדר, להביא להצלחתם ולהציע את התנאים המתאימים ביותר במסגרת הצעת ההסדר.
רוב הפעמים הנושים כבר מיוצגים על ידי עורכי דין ממלוחים איתם החייב הפשוט לא יוכל להתמודד כיוון שהוא מייצג את האינטרסים של הנושים בלבד. כל חייב זקוק לאיש מקצוע שמכיר את הדין במלואו שידע לעצב את הסכמי הפשרה בתנאים הטובים ביותר.
כמו כן, לאור העובדה כי בהסכמי הפשרה מעורבים כונס הנכסים הרשמי ובית המשפט חובה להיעזר בעורך דין מקצועי שיביא להצלחת ההליכים במהרה.