מהו הסכם מתנה ?
חוק המתנה, התשכ"ח-1968 בא להסדיר את היחסים המשפטיים בין נותן המתנה לבין מקבלה. לפי החוק, מתנה היא פעולה של הקניית נכס או התחייבות להקניית נכס (הסכם מתנה) שאדם מקנה לאחר עוד בחייו וללא תמורה.
דבר המתנה, יכול שיהא מקרקעין, מיטלטלין או זכויות. מתנה יכול שתהיה בויתורו של הנותן על זכות כלפי המקבל או במחילתו של הנותן על חיוב המקבל כלפיו.
סוגי מתנות
במשפט הישראלי מוכרות שלוש צורות של מתנות:
מתנה לאלתר
המתנה נגמרת בהקניית דבר-המתנה על-ידי הנותן למקבל תוך הסכמה ביניהם שהדבר ניתן במתנה.
התחייבות לתת מתנה
התחייבות עתידית ליתן מתנה, התחייבות זו תהא בכתב. דרישת הכתב, במקרה שכזה, היא מהותית ובאה לבטא את גמירות-דעתו המוחלטת של נותן המתנה. כל עוד לא הסתיימה המתנה, מדובר על התחייבות למתן מתנה.
קיים הבדל בין סיום מתנת מיטלטלין (כסף, חפצי ערך וכל דבר שאינו מחובר לקרקע חיבור של קבע), שאז המתנה מסתיימת בעצם מסירת המיטלטלין, ומתנת מקרקעין אשר השלמתה מחייבת רישום בפנקס המקרקעין.
מתנה לאחר פטירה
הדרך היחידה להענקתה של מתנה לאחר פטירה היא בעריכת צוואה כדין, ושטר מתנה או שטר התחייבות למתן מתנה צריך להיות ערוך בהתאם לדרישות הצורניות של צוואה, שכן מותר לנקוט בלשון המעניקה מתנה במסגרת צוואה.
ההבדל בין מתנה במיטלטלין לבין מתנה במקרקעין
יש הבדל משמעותי בין הקניית מתנה במקרקעין לבין הקניית מתנה במטלטלין. בעוד מתנה במיטלטלין הינה מתנה מוגמרת וסופית עם הקניית המיטלטלין לצד המקבל.
מתנה במקרקעין הינה מתנה מוגמרת וסופית רק עם ביצוע הרישום בפועל בלשכת רישום המקרקעין או במנהל. אין די בהסכם מתנה או בתצהירי מתנה, אלא יש צורך ברישום בפועל על שם המקבל.
(סייג לכך הוא מצב בו נותן המתנה חתם על יפוי כוח בלתי חוזר השולל ממנו את האפשרות לחזור בו).
משכך לרשות מי שמתחייב לתת מתנה במקרקעין נתונה קשת רחבה של מקרים בהם יכול לסגת מהתחייבותו.
חזרה של נותן המתנה
ישנם מספר מקרים המאפשרים לנותן מתנה לסגת מהתחייבותו לתת המתנה, וזאת כל עוד לא הושלמה ההקניה של המתנה במידה והמתנה כבר הוקנתה למקבל לא ניתן לבטל את נתינתה באמצעות אחת מעילות אלו ויש לנקוט בצעדים אחרים.
מקבל המתנה לא שינה מצבו בהסתמך על ההתחייבות, רשאי הנותן לחזור מימנה, זולת אם ויתר בכתב על רשות זו.
החזרה מוצדקת בהתנהגות מחפירה של מקבל המתנה כלפי הנותן או כלפי בן-משפחתו.
חלה הרעה ניכרת שחלה במצבו הכלכלי של הנותן. לאחר שהושלמה ההקניה, הדרך היחידה לתקיפת הסכם המתנה מחייבת הגשת תביעה נפרדת לביטול המתנה.
ביטול הסכם מתנה
לרוב, הסכם מתנה נערך ונחתם ממניעים של רצון טוב וקירבה. הנסיבות האופפות את ההתחייבות ליתן מתנה, שונות במהותן מהתחייבויות בעלות אופי חוזי רגיל, זאת בשל אופיו החד צדדי של הסכם מתנה, שאינו דורש שום תמורה בצידו.
כאשר אדם העביר לאחר מתנה, סמך עליו ונתן בו אמון, אולם זה ניצל את האמון אשר ניתן בו והטעה אותו, או הבטיח לו הבטחות לשווא, ניתן לבטל חוזה מתנה עקב טעות, כאשר ביטול מתנה מחמת פגם ברצון, תיעשה ביתר קלות, במקום בו טעה נותן המתנה טעות חמורה, יתר על כן, ניתן לבטל את המתנה גם במקרה שלצד השני לא הייתה ידועה הטעות.
נותן המתנה רשאי לפנות לבית המשפט בבקשה לקבלת סעדים הכרוכים בביטול המתנה, תוך שהוא מוכיח את זכאותו לחזור בו מהמתנה.
עריכת הסכם מתנה או ביטול הסכם מתנה – בליווי עורך דין
למשרדנו ניסיון רב בניסוח הסכמי מתנה במקרקעין, ובהגשת תביעות לאכיפתם ו/או לביטולם. לקבלת ייעוץ ראשוני ולא מחייב מעורך דין בנושא הסכם מתנה באפשרותכם ליצור קשר עם משרד עורכי דין סולן.