הפחתת מזונות אימתי?
החיוב במזונות ילדים מקורו בסעיף 3 לחוק לתיקון דיני המשפחה (מזונות), תשי"ט-1959 אשר קובע כדלקמן: "אדם חייב במזונות הילדים הקטינים שלו לפי הוראות הדין האישי החל עליו" היינו, אב יהודי חייב במזונות ילדיו על פי ההלכה היהודית. ואילו אדם שלא מוטל עליו חובה בדין האישי, חייב במזונות ילדיו מתוקף החוק.
המזונות יכולים להיקבע בהסכמת הצדדים או בהעדר הסכמה בהכרעת בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני. מזונות הילדים נפסקים לטובת ההורה שבחזקתו נמצאים הילדים, בדרך כלל האם. המזונות נפסקים עד גיל 18 ומקובל לחייב בכ-1/3 מסכום המזונות מגיל 18 ועד תום השירות הצבאי ו/או עד גיל 21 לפי המוקדם.
לעיתים אחד אחד מהצדדים לדיון אינו מסכים עם פסק הדין, או החלטה אחרת הקובעים את גובה המזונות, במקרים אלו ישאף בעל הדין לשנות את ההחלטה.
שינוי פסיקת מזונות היא מטלה מורכבת הדורשת מהמבקש להציג נסיבותחדשות המצדיקות את שינוי ההחלטה אותה רוצים לשנות.
בקשת רשות ערעור
סעיף 266 (א) לתקנות סדר הדין האזרחי, תשמ"ד-1984 קובע כדלקמן: "בית המשפט רשאי לפסוק מזונות זמניים על יסוד הבקשה והתשובה בלבד, או, אם ראה צורך בכך, לאחר חקירת המצהירים על תצהיריהם."
פועל יוצא לתקנה זאת הוא שבית המשפט לענייני משפחה רשאי לקבוע מזונות זמניים אך ורק על סמך כתבי הטענות. לעיתים בעלי דין סבורים כי כבר בהחלטה הראשונית של בית המשפט לענייני משפחה נפל פגם, אשר מצדיק התערבות של ערכאה גבוהה יותר.
במקרים אלו יש להגיש בקשת רשות ערעור לבית המשפט המחוזי, יחד עם זאת חשוב להדגיש כי בית המשפט המחוזי אינו נוהג להתערב בשיקול דעתו של בית המשפט לענייני משפחה בנוגע להחלטות ביניים, כמו החלטה למזונות זמניים, אלא במצבים קיצוניים, לכן הסיכוי כי בקשת רשות הערעור תתקבל נמוכה למדי.
הפחתת מזונות - בקשה לעיון חוזר
אף על פי שסדר הדין האזרחי אינו מכיר בבקשות לעיון חוזר, בקשות לעיון חוזר מוגשות לעיתים תכופות בבית המשפט לענייני משפחה ובבית הדין הרבני. בנושא מזונות ילדים, בקשות אלו מוגשות בדרך כלל בשלב שבית המשפט כבר קבע מזונות זמניים ו/או מזונות טרום זמניים אך טרם ניתן פסק-דין. לעיתים תיק מזונות הילדים יכול להימשך תקופה ארוכה, עד כדי מספר שנים.
בתקופה זו יכולות להשתנות הנסיבות באופן המצדיק בחינה מחדש של ההחלטה בנוגע למזונות הזמניים, כאשר בעל דין חש כי חל שינוי משמעותי שיש בו כדי להשפיע על גובה מזונות הילדים עליו להגיש בקשה לעיון חוזר במזונות הילדים.
הפחתת מזונות - ערעור על פסק הדין
המועד להגשת ערעור על החלטה של בית משפט לענייני משפחה הוא ארבעים וחמישה ימים מיום מתן ההחלטה ועל החלטה של בית הדין הרבני הוא שלושים ימים מיום מתן ההחלטה.
כאשר בית המשפט לענייני משפחה ו/או בית הדין הרבני מכריעים בנוגע לתביעה למזונות, לעיתים קרובות, נוצר הרושם אצל מי מהצדדים לפיו ההחלטה בנוגע למזונות אינה צודקת. בדרך כלל האב שמשלם את מזונות הילדים סבור כי המזונות גבוהים מידי ולא יאפשרו לו לקיים עצמו בכבוד ואילו האם חוששת כי דמי המזונות נמוכים מידי ולא יאפשרו לה ולילדיה לשמר את רמת חיים לה הורגלו.
במקרים בהם אחד הצדדים סבור שנגרם לו עוול, או שלא נעשה עמו צדק, או שבהליך קבלת ההחלטה בנוגע למזונות נפל פגם, או שההחלטה בנוגע למזונות הילדים שגויה באופן שאין באפשרותו להמשיך ולהתקיים עם דמי המזונות כפי שנפסקו, עליו להגיש ערעור על ההחלטה.
ערעור על פסק דין של בית המשפט לענייני משפחה יוגש לבית המשפט המחוזי ואילו ערעור על פסק דין של בית דין רבני אזורי יוגש לבית הדין הרבני הגדול בירושלים.
תביעה להגדלת או הפחתת מזונות
להבדיל מבקשה לעיון חוזר בנוגע להחלטה למזונות זמניים או לכתב ערעור אשר מוגש על פסק-דין סופי. תביעה לשינוי גובה המזונות, בין אם להפחתתם ובין אם הגדלתם, תוגש אך ורק לאחר שכבר קיים פסק דין חלוט בנוגע למזונות הילדים.
מבחינת הפרוצדורה, אין זה משנה עם פסק הדין למזונות ילדים ניתן במסגרת הסכם בין הצדדים או בהחלטה של בית המשפט בהעדר הסכמה, ככה וככה התביעה לשינוי גובה המזונות היא תביעה עצמאית שתוגש לבית המשפט אשר נתן את פסק הדין למזונות.
בתביעה להגדלת או להפחתת מזונות זו על התובע להוכיח כי חל שינוי נסיבות כה משמעותי, עד כדי כך שקיום פסק הדין למזונות כלשונו יביא לתוצאה בלתי צודקת.
זה המקום לציין כי בית המשפט לא ממהר לשנות את החלטותיו, שכן בכך הוא פותח דלת להתדיינות בלתי פוסקת באותם נושאים, באותן נסיבות, ובין אותם צדדים.
מתי ביהמ"ש יורה על הפחתת מזונות ?
שינוי הנסיבות צריך להיקבע על יסוד ההשוואה בין מצב הדברים שהתובע טוען שהוא מצוי בו בעת הגשת התביעה להפחתת או הגדלת מזונות, לבין מצד הדברים אשר היה בעת מתן פסק הדין אותו הוא מבקש לשנות. ישנן מספר סיבות שכיחות שבגינן בית המשפט ישקול לשנות החלטות ו/או הסכמות קודמות, כמפורט להלן:
שינוי בהשתכרות או במצב הכלכלי של ההורים
במידה וחל שינוי משמעותי בהשתכרות הצדדים, האב הגדיל את פוטנציאל ההשתכרות באופן משמעותי ו/או האב לא מסוגל לעבוד יותר בשל מחלה ו/או האב זכה בירושה או בפרס וכיו"ב, שינוי משמעותי יכול להתקיים גם במקרה ההפוך כאשר האם משנה את מצבה הכלכלי לטובה או לרעה.
שינוי בהסדרי הראייה של ההורים עם הילדים
בדרך כלל דמי המזונות נגזרים מהמשמורת ומהסדרי הראייה של ההורים עם ילדיהם, במידה ולאחר פסק הדין השתנו הסדרי הראייה באופן משמעותי, ישנה עילה לשינוי גובה מזונות הילדים.
שינוי בצרכי הילד
צרכי הילד הם דבר גמיש שעלול להשתנות עם הגיל, צרכים של ילד בין 3 אינם דומים לצרכיו של ילד בן 15, מזונות הילדים נפסקים עפ"י צרכיהם של הילדים לכן כאשר הילדים מתבגרים מקובל להפחית את גובה המזונות.
תביעה לשינוי מזונות רק בליווי עו"ד
כפי שכבר ציינתי בתי המשפט אינם מחבבים תביעות מהסוג של הרחבת מזונות או הקטנת מזונות, שכן התביעות הללו גורמות להמשך התדיינות או להתדיינויות מחודשות בין אותם צדדים בניגוד לכלל סופיות הדיון, הידוע בכל תחומי המשפט.
לכן תביעה בה מבוקש לשנות פסיקת מזונות עבר צריכה להיות מגובה בהסבר מפורט וראיות לכך שאכן המזונות שנפסקו בעבר, אינם תואמים את המציאות החדשה.
משרדנו עוסק בתחום הגירושין ודיני המשפחה והירושה ומטפל בין היתר בתיקי מזונת ילדים, לרבות בבקשות לפסיקת מזונות זמניים, ערעור על פסקי דין למזונות, ותביעות להפחתת מזונות או להגדלתם. למשרדנו ניסיון בטיפול בתיקים מורכבים ובהשגת התוצאה המקסימלית ללקוח אותו אנו מייצגים , בין אם מדובר באישה ובין אם מדובר בגבר.