לשם מה הוקמה ועדת שניט ?
הוועדה הציבורית לבחינת ההיבטים המשפטיים של האחריות ההורית בגירושין, בראשותו של פרופ' דן שניט (להלן:"ועדת שניט") התבקשה לבחון את הכללים הקיימים ביחס לשיתוף ולחלוקה של האחריות ההורית בתקופת הגירושין ולאחריה כפי שהם קבועים בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופוסות ואת יישומם בפרקטיקה הנוהגת בבתי המשפט לענייני המשפחה ובבתי הדין הדתיים.
מסקנות ועדת שניט
להלן אפרט את המלצותיה של וועדת שניט בקצרה:
- עיגון בחוק של זכויות הילד ביחסים שבין הילד לבין הוריו, לרבות זכותו של הילד לקשר עם הוריו ובני משפחתו גם כאשר הוריו נפרדו וזאת בהתאם לאמנת האו"ם בדבר זכויות הילד משנת 1989 אשר התקבלה במדינת ישראל בשנת 1991.
- שינוי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות באופן שבו יוחלף מושג ה"אפוטרופסות" כפי שהוא מופיע כיום בחוק במושג "אחריות הורית" וזאת בהתאם לאמנה בדבר זכויות הילד. על פי תפיסת האחריות ההורית, הסמכות לדאוג למימוש זכויות הילד מוטלת על לשני ההורים יחד, גם לאחר פרידתם.
- קביעת עיקרון טובת הילד בחקיקה כעקרון על אשר ינחה את הערכאות השיפוטיות (בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני) כאשר ההורים אינם מגיעים להסכמה, ויש להכריע בנוגע לאופן מימוש זכויות הילד על ידי הוריו.
- היות וניהול הליכים משפטיים בעניינו של הילד עלולה לפגוע באופן ממשי בטובתו, יש לעגן בחוק את חובת ההורים ליישב ככל האפשר חילוקי דעות ביניהם בעניין אופן מימוש זכויות הילד, באמצעות מגשר או מטפל מקצועי. הוועדה מציעה שפנית לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני תעשה על דרך בקשה ליישוב סכסוך ולא באמצעות כתב תביעה.
- עם פרידת ההורים, מוטלת עליהם החובה לגבש הסכם הורות, ביניהם או באמצעות מגשר או מטפל מקצועי, ההסכם יקבע כיצד יהיו אחראים ההורים למימוש התפתחותו בריאותו, חינוכו של הילד וכן תהיה התייחסות לקשר של הילד עם כל אחד מהוריו ובני משפחתו לאחר הגירושין או הפרידה.
- קביעת קווים מנחים עבור בית המשפט למשפחה ובית הדין ברבני בנוגע להסדרת מימוש האחריות ההורית לטובת הילד על פי צרכיו האישיים ויכולות הוריו, כאשר ההורים אינם מצליחים להגיע להסכם הורות בעצמם.
- הסמכת בית המשפט למשפחה או בית דין רבני לנקוט באמצעי אכיפה שיביאו לכך שכל הורה ימלא את אחריותו ההורית על פי הסכם ההרות או הסדר ההורות שקבע בית המשפט.
- הסדרת כללי השימוש במומחים מקצועיים, עובדים סוציאליים, פסיכולוגים ופסיכיאטרים על ידי בית המשפט למשפחה או בית דין רבני לצורך קביעת הסדר ההורות. מכיוון שריבוי הבדיקות והאבחונים עלול לפגוע בטובת הילד, מוצע שבית המשפט יגביל עצמו בפניות לקבל חוות דעת של פסיכולוג או פסיכיאטר למקרים בהם התעורר חשד להפרעת אישיות או להפרעת התנהגות ממשית אצל הורה או ילד.
- הוועדה ממליצה על צורת חוות הדעת של המומחה, הפסיכולוג או הפסיכיאטר, ומקורותיה. היא קוראת לארגונים המקצועיים שלהם, לקבוע את הכלים המקצועיים שעליהם תתבסס חוות הדעת וכן הכשרה מתאימה למומחה שיגיש אותה לבית המשפט למשפחה או לבית דין דתי.
ההשלכות של ועדת שניט
בשנת 2011 פורסמו מסקנות ועדת שניט המפורטות לעיל, אף על פי שהמסקנות טרם זכו להסדרי חקיקה ולמעשה חזקת הגיל הרך נשארה בתוקפה, ישנה מגמה הולכת וגוברת בפסיקת בתי המשפט להכיר יותר ויותר בהסדר של אחריות הורית משותפת תוך אימוץ עיקרון השוויון בין ההורים כאשר טובת הילד היא הקו המנחה.