מהם ידועים בציבור ?
ידועים בציבור הם בני זוג אשר אינם נשואים זה לזה אך מנהלים יחדיו משק בית ותא משפחתי משותף באופן זהה לבני זוג נשואים. מוסד "הידועים בציבור" מכיר בזוגות שחיים יחדיו ללא נישואין ומקנה להם זכויות הדומות לזכויות של זוגות נשואים.
באילו מקרים יחיו בני זוג כידועים בציבור?
סטטוס הידועים בציבור משמש בני זוג שבוחרים לא להינשא, או בני זוג שאינם יכולים להינשא מפאת חוקי מדינת ישראל, לדוגמה: בני זוג בני דתות שונות, חסרי דת, זוגות חד מיניים, פסולי חיתון (כהן וגרושה, ממזר וכד').
זכויות הידועים בציבור
קיימים מספר מישורים בהם לידועים בציבור יש זכויות זהות, או כמעט זהות לזוגות נשואים. בכל הנוגע למזונות ילדים אין כל הבדל, אדם חייב במזונות הילדים הקטינים שלו והילדים הקטינים של בן-זוגו לפי הוראות הדין האישי החל עליו, לכן אב יהודי ישא במזונות ילדיו מדין תורה, אב מוסלמי ישא במזונות ילדיו לפי ההלכה השרעית ואילו מי שלא מוטלת עליו חובה שבדת להשתתף מזונות ילדיו, ישא במזונות ילדיו מכוח חוק המזונות.
לפיכך כל ילד זכאי למזונות מהוריו, אף אם הוריו אינם נשואים זה לזו. באופן דומה גם לגבי המשמורת והסדרי הראייה הכללים החלים על ידועים בציבור הם זהים לכללים החלים על זוגות נשואים.
במישור הכלכלי ובפרט בנושא חלוקת הרכוש, ההסדר החל על ידועים בציבור שונה מההסדר החל על זוגות נשואים. בעוד על זוגות שינשאו לאחר שנת 1974 חל חוק יחסי ממון אשר מסדיר את איזון המשאבים בעת פרידה, על ידועים בציבור חלה הלכת השיתוף, אשר בוחנת את הנסיבות ואת מסגרת חייהם של הידועים בציבור.
הלכת השיתוף
הלכת השיתוף היא הלכה משפטית החלה על ידועים בציבור ועל זוגות שנישאו לפני חקיקתו של חוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג- 1973.
הלכת השיתוף מתבססת על ההנחה או על החזקה, כי ככל שהדבר נוגע לנכסים משותפים שצברו בני הזוג ברבות השנים ובמהלך תקופת הזוגיות שלהם, או לנכסים שבהם ניכרה כוונה של אחד מבני הזוג ליצור בהם שיתוף עם בן הזוג השני, זכאים ואף חייבים בני הזוג בעת פרידה לאזן את המשאבים ביניהם, כלומר לחלוקה שוויונית ביניהם בכל אותם נכסים משותפים.
על מנת להחיל את חזקת השיתוף נדרש להוכיח כוונת שיתוף מפורשת בנכסים. בתי המשפט נוטים להבדיל בין בני זוג הבוחרים מרצונם החופשי שלא להינשא לעתים בשל העדר כוונת שיתוף, לבין בני זוג שחיים כידועים בציבור מאחר ואין להם אפשרות להינשא בשל מניעה חברתית, משפטית, או דתית, לגבי האחרונים נטל ההוכחה לכוונת שיתוף בנכסים הוא נמוך יותר.
מהם התנאים לתחולת חזקת השיתוף?
ניהול משק בית משותף
בני הזוג נדרשים לנהל יחד חיים תקינים תחת קורת גג אחת, ללא קרע או פירוד ממושכים. במקרים מסוימים, גם אם בני הזוג נפרדו ולא חיו תחת קורת גג אחת תמשיך לחול כוונת השיתוף. ראוי לציין, כי כיום בתי המשפט מכירים בצורך של בני זוג שלא לגור תחת קורת גג אחת ולנהל משק בית משותף, ובכל זאת להגדירם כ"ידועים בציבור " כל עוד הם גרים לסירוגין האחד בביתו של האחר.
מאמץ משותף
על מנת להחיל את הלכת השיתוף צריך להוכיח מאמץ משותף של בני הזוג. הלכת השיתוף מבוססת על עקרון השוויון, ועל התפיסה כי בני הזוג תורמים באופן שווה לרווחת המשפחה כל אחד בדרכו. מאמץ משותף קיים גם אם אחד מבני הזוג דאג לפרנסת משק הבית, בעוד בן הזוג האחר השקיע מאמץ בבית ובטיפול במשפחה.
על אילו נכסים תחול חזקת השיתוף?
דירת מגורים
כאשר דירת המגורים רשומה בטאבו על שם שני בני הזוג היא שייכת לשניהם, גם במקרים בהם דירת המגורים נמצאת בבעלות בלעדית של אחד מבני הזוג, יכול בן הזוג השני לטעון לזכויות בעלות בדירה. דירת מגורים היא נכס משפחתי מובהק, לעיתים הנכס המשמעותי ביותר של בני הזוג ולעיתים אף היחיד, ולפיכך כאשר הייתה כוונת שיתוף ספציפית בנכס אשר יכולה לבוא לידי ביטוי בעירוב נכסים כלכלי או השקעה כספית הדדית בדירה או בתקופת מגורים ארוכה ומשותפת של בני הזוג בדירה ניתן לקבוע כי הדירה שייכת לשני בני הזוג.
זכויות סוציאליות
חזקת השיתוף חלה על זכויות הסוציאליות שנצברו במהלך החיים המשותפים, לרבות פיצויי פיטורין, זכויות פנסיוניות, קופות גמל וכד'.
נכס שנרשם על שם אחד מבני הזוג
כאשר נכס נרכש בתקופת השיתוף, רישום על שם אחד מבני הזוג לכשעצמו אינו מספיק כדי לסתור את חזקת השיתוף בנכס, בחינה האם יש להחיל את חזקת השיתוף על נכס שרשום על שם אחד מבני הזוג בלבד תעשה על סמך מכלול הראיות ונסיבות העניין.
נכס חיצוני
נכסים שהיו בבעלות בני הזוג טרם הכירו אחד את השני, נכסים שהתקבלו בירושה או במתנה הם נכסים "חיצוניים" ובדרך כלל לא תחול עליהם חזקת השיתוף. יחד עם זאת ישנם מקרים בהם ניתן להוכיח כוונת שיתוף בנכסים אלו.
כאשר כספים שהגיעו מנכסים "חיצוניים" הוטמעו בנכסים אחרים, לדוגמה דירה שהייתה בבעלות אחד הצדדים לפני שהכירו, או דירה שהתקבלה בירושה נמכרה וכספי המכירה שימשו לרכישת דירה חדשה עבור בני הזוג, השימוש בנכס יש בו כדי ללמד על כוונה שלא להפריד את הנכים, אלא להפוך אותו לחלק מהרכוש המשותף, במקרים חריגים אלו ניתן לעיתים להחיל את חזקת השיתוף.
נכסים עסקיים
הרכוש עליו חלה הלכת השיתוף אינו מסתכם רק בנכסים וכספים הנמצאים בבעלותם של בני הזוג, הלכת השיתוף חלה גם על נכסים על נכסים עסקיים, כמו בעלות על עסק, מגרשים, משרדים, מוניטין, מניות או שותפות.
הסכם לחיים משותפים עבור ידועים בציבור
הסכם לחיים משותפים הוא הסכם ממון לזוגות שבוחרים שלא להנשא אך חפצים להסדיר מראש את כל הנושאים הקשורים בפרידה, הסכם לחיים משותפים מסיר דאגה ואי וודאות בכל הנוגע לנושא הרכושי, ובכך מונע מאבקים כואבים עתידיים ומאפשר לכל אחד מבני הזוג להבטיח את נכסיו וזכויותיו הכלכליות בעת פרידה. למשרדנו ניסיון רב בעריכת הסכמי ממון לרבות הסכמים לחיים משותפים עבור ידועים בציבור.
משרד עורכי דין לדיני משפחה
משרד עורכי דין סולן מתמחה בתחום דיני המשפחה והגירושין ומעניק ללקוחותיו שירותים משפטיים מקיפים בנושא ידועים בציבור, החל מעריכת הסכם לחיים משותפים ועד להגשת תביעות לבית המשפט לענייני משפחה בנושא מזונות, רכוש, משמורת ועוד, לא בכדי נחשב משרד עורכי הדין סולן לאחד המשרדים המובילים והמוכרים בתחום דיני המשפחה בחיפה.