מהי כתובה ?
כתובה היא מסמך משפטי, שטר חוב לכל דבר ועניין בו מתחייב הבעל שאם יגרש את אשתו בגט פיטורין הוא ישלם לה את הסכום הנקוב בכתובה. לכתובה שתי מטרות עיקריות, האחת לדאוג לביטחון הכלכלי של האישה בסיום הנישואין והשנייה "לכבול" את הבעל לנישואין באופן שבו ישקול צעדיו טרם נקיטת הליכי גירושין. דמי הכתובה מורכבים מארבעה סוגי חיובים שונים: עיקר כתובה- סכום נמוך שעומד על 200 זוזים , בשערוך להיום מדובר באלפי שלקים בודדים.
תוספת כתובה – הסכום שהבעל מוסיף על עיקר הכתובה, הסכום אינו קבוע ונקבע בהתאם לאומד דעת הצדדים.
נדוניה – שווי הרכוש שהכלה או הוריה הביאו למסגרת הנישואין. נכסים אלו עוברים לרשות החתן ומכונים נכסי צאן ברזל. החתן מחויב להשיב את ערכם לכלה בבוא העת. הוא זה שייהנה מפירות נכסים אלו, והוא זה שיספוג את הירידה בערכם. במידה והבעל מבקש שהרכוש יישאר בבעלות האישה ייחשבו הנכסים כנכסי מלוג.
תוספת נדוניה – סכום נוסף עליו מתחייב החתן מלבד הנדוניה.
תביעת הכתובה
סעיף 1 לחוק שיפוט בתי דין רבניים (נישואין וגירושין), תשי"ג-1953 קובע כי: "עניני נישואין וגירושין של יהודים בישראל אזרחי המדינה או תושביה יהיו בשיפוטם היחודי של בתי דין רבניים." כלומר לבית הדין הרבני סמכות יחודית לדון בכתובה מתוקף היותה מעניני נישואין וגירושין.
לכן תביעת כתובה תוגש אך ורק לבית הדין הרבני. עם זאת חשובה לציין כי כאשר התביעה הרכושית נדונה בפני בית המשפט לענייני משפחה, בית הדין הרבני לא יורה על בצוע מעשי של תשלום הכתובה עד שיושלם ההליך המשפטי בבית המשפט לענייני משפחה בעניין, מכיוון שפיצול הדיונים עלול להביא לידי עיוות דין.
מתי יחויב הבעל לשלם את הכתובה?
ניתן להסדיר את נושא הכתובה במסגרת הסכם גירושין כולל, כאשר אחד הסעיפים שבהסכם הגירושין מתייחס לכתובה. במקרים שבהם הזוג לא הסדיר את נושא הכתובה במסגרת הסכם גירושין, בדרך כלל בית-הדין ידחוק בצדדים לסיים את הליך הגירושין בסידור גט, ורק לאחר-מכן לדון בנושא הכתובה.
כאשר האישה מגישה תביעת כתובה ועומדות לה עילות טובות, יש סיכוי גבוה כי היא תקבל את כתובתה כך לדוגמה:
- בעל שדורש להתגרש מסיבה שאינה מוצדקת הוא חייב לשלם לאשתו את כתובתה.
- כאשר שני הצדדים מעוניינים להתגרש אך לאישה ראיות שהבעל הוא הגורם לגירושין. במקרים בהם שני הצדדים מעוניינים בגירושין ואף צד לא "אשם" בגירושין, הבעל יהיה חייב בעיקר הכתובה בלבד והאישה תפסיד את תוספת כתובתה מחמת ספק.
עם כן, זכאותה של האישה על פי הדין העברי מותנית בתנהגות הבעל ורצונו לפרק את הנישואין ללא סיבה מחד ומאידך החיוב בכתובה מותנה בהתנהגותה אישה באופן שבו תפסיד היא את כתובתה כאשר:
- האישה היא זו שפתחה את הליך הגירושין ויזמה אותם.
- אם הבעל טוען שהאישה "מורדת" ובית הדין הרבני מקבל את טענתו ומחייב את האישה בגט
- אם האישה זינתה וקיימה יחסי אישות עם גבר אחר.
הכתובה מוגזמת, האם ניתן לחייב את הבעל?
במקרים רבים הסכום שמופיע בתוספת הכתובה, הוא סכום גבוה ולא ראלי שאין באפשרות הבעל לפרוע, במקרים אלה טוענים הגברים בבית הדין כי: "הסכום שנכתב בכתובה הוא לשם כבוד בלבד" ו/או "לא ידעתי על מה אני חותם" ו/או "אין לי אפשרות לשלם את הכתובה".
בעת קביעת הסכום בו יחויב הבעל בגין הכתובה ותוספת הכתובה בית המשפט יבחן אם הכתובה היא מוגזמת לפי שכלול נסיבותיו הקונקרטיות של כל מקרה, ויתחשב בין היתר ביכולת הכלכלית של האיש ובכמות הנכסים שהוכנסה ע"י כל אחד מבני הזוג לרכוש המשותף.
כך במקרים רבים בהם טיפלנו חויב הבעל במלוא כתובת אשתו בתוספת כתובה אף שהיה מדובר בסכומים של מאות אלפי שקלים, לכן אין על הבעל להקל ראש בתביעת הכתובה.
קיזוז הכתובה מהכספים אותם תקבל האישה במסגרת איזון המשאבים
סעיף 5 (א) לחוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973קובע " עם התרת הנישואין או עם פקיעת הנישואין עקב מותו של בן זוג (בחוק זה – פקיעת הנישואין) זכאי כל אחד מבני הזוג למחצית שוויים של כלל נכסי בני הזוג" כלומר הרכוש שנצבר במהלך הנישואין יתחלק בין הבעל והאישה בחלקים שווים.
לפי הדין הדתי לחוק יחסי ממון אין תוקף הלכתי, לכן כאשר האישה זוכה בכספים על-פי חוק יחסי ממון והם אינם נזקפים לזכותה על-פי דין תורה, מבחינת דין תורה הם שלא כדין בידה ולכן אי-אפשר לחייב את הבעל גם בכתובה בתוספת כתובה ובפיצויים כאשר ביד האישה כספים שאינם מגיעים לה.
יתרה מכך גם מבחינת מבחני הסבירות והמידתיות לא יתכן כי האישה תאחז את המקל משני קצותיו ובנוסף לחלקה ברכוש תקבל גם את דמי כתובתה ותותיר את הבעל חסר כלו, מכאן שאם ההליך הרכושי התנהל בבית המשפט לענייני משפחה ובית הדין הרבני קבע כי האישה זכאית לכתובתה יש לקזז את חיוב כתובה, תוספת ופיצויים כנגד הכספים שהתקבלו במסגרת איזון המשאבים.
הגשת תביעת הכתובה כחלק מהליך הגירושין
בהיותנו בעלי ידע מעמיק וניסיון עשיר בכל הקשור לדיני משפחה וגירושין, משרדנו מעניק ללקוחותיו ליווי וייצוג מלאים מטעם עורך דין מכירת דירה. שירותינו המקצועיים יסייעו לכם לבצע עסקה חשובה זו על הצד הטוב, הבטוח והכדאי ביותר, לאור הבנת כל משמעויותיה והשלכותיה.