מהם מזונות אישה ?
החובה לשאת במזונות בן הזוג נגזרת מן הדין האישי, סעיף 2 (א) לחוק לתיקון דיני המשפחה (מזונות), תשי"ט-1959 קובע כי "אדם חייב במזונות בן-זוגו לפי הוראות הדין האישי החל עליו".
לפי המשפט העברי, כאשר בני זוג נישאו כדת משה וישראל עם הנישואין חובה על הבעל לפרנס את אשתו, חובותיו של הבעל כלפי אשתו כוללים מזון ומדור. הסמכות לדון בנושא מזונות אישה נתונה הן לבית המשפט לענייני משפחה והן לבית הדין הרבני.
אילו צרכים כוללים מזונות האישה?
הצרכים הבסיסיים הנכללים בדמי מזונות אישה הם, אוכל, כסות, כלי בית, כלי מיטה, מדור וכל טובת הנאה, הנדרשת למען רווחתה של האישה, מבחינת צרכי חייה. בפועל במסגרת מזונות האישה נכללים הרכיבים הבאים: עוזרת בית, אחזקת רכב, ביגוד, הנעלה, טיפולים רפואיים, הוצאות הבית לרבות מים, חשמל, תשלום שוטף לוועד הבית, גז וטלפון, מנוי לקנטרי קלאב, הצגות, מסעדות, עיתונים, קוסמטיקה, נופשים ונסיעות לחו"ל.
כיצד יקבע גובה מזונות האישה?
בעת קביעת מזונות האישה בית המשפט יתחשב במספר פרמטרים שהם: 1. יכול השתכרותו של הבעל והכנסותיו, ככל שמצבו הכלכלי של הבעל טוב יותר כך מתאפשר לו לשאת במזונות אישה גבוהים יותר. 2. צרכי האישה ורמת החיים לה הורגלה, האישה זכאית להמשיך לחיות ברמת חיים לה הורגלה לפי הכלל "עולה עמו ואינה יורדת".
על הבעל חלה החובה לשמר את רמת החיים לה הורגלה האישה. 3. על פי ההלכה אישה פטורה מעבודה לשם פרנסת המשפחה, לכן הבעל אינו רשאי לדרוש מן האישה לצאת ולעבוד, יחד עם זאת השתכרותה של האישה שייכת כל כולה לבעל.
כשם שהאישה זכאית למזונות מן הבעל, כך הבעל זכאי ל"מעשה ידיה" של האישה, לכן כאשר לאישה עומדת הכנסה אשר מספקת את צרכיה לבעל פטור מתשלום מזונותיה.
מתי תישלל זכאותה של האישה למזונות?
אישה זכאית למזונות אישה כל עוד היא נשואה, עם הגירושין פוקעת חובתו של הבעל בתשלום מזונות האישה. במצבים מסוימים תישלל זכותה של האישה לקבל מזונות אישה אף טרם הגירושין.
כך לדוגמא כאשר "אישה מורדת" ומסרבת לחיות חיי אישות עם בעלה, כאשר אין כל הצדקה לסירובה היא מפסידה את מזונותיה. אי-חיוב הבעל במזונות אשתו המורדת יתקיים כל עוד האישה ממשיכה למרוד בבעלה.
עניין המרידה אינו מצטמצם רק לסירוב לחיות חיי אישות אלא תחולתו גם על יצירת פירוד וניתוק כללי בין בני הזוג. חשוב להדגיש, לא כל סירוב מצד האישה לחיות חיי אישות עם בעלה גורר אחריו את הסנקציה החמורה של אובדן זכות המזונות.
הסירוב חייב לבוא בכוונה לגרום צער לבעלה ללא סיבה סבירה או מחמת שהאישה נתנה עיניה באחר ואילו כשבא הסירוב מחמת התנהגותו של הבעל כלפיה – אין האישה מפסידה את מזונותיה. אישה שזינתה תחת בעלה, כלומר אישה נואפת שקיימה יחסי מין עם גבר אחר בעלה פטור ממזונותיה.
מזונות אישה זמניים
מזונות זמניים הם סעד שניתן ע"י בית המשפט לענייני משפחה או ע"י בית הדין הרבני (אם נתונה לו הסמכות) על פי סעיף 265 (א) לתקנות סדר הדין האזרחי: "בעל דין שהגיש תביעה למזונות ומבקש שיפסקו לו מזונות זמניים יגיש בקשה לפסיקת מזונות זמניים" בדרך כלל בקשה למזונות אישה זמניים ו/או מזונות ילדים זמניים תוגש ביחד עם התביעה למזונות על מנת לא להותיר אישה שאינה עובדת ואין לה מקור פרנסה, תלויה באוויר.
תביעת מזונות אישה רק בליווי עו"ד לדיני משפחה
תחום המזונות הוא מורכב, לא לכל אישה יפסקו מזונות אישה ולכל מקרה הנסיבות הייחודיות שלו. רק עורך דין לדיני משפחה, אשר בקיא ברזי החוק והפסיקה יכול לנווט תביעת מזונות כך שיפסקו לטובת האישה המזונות המקסימאליים.
למשרדנו ניסיון רב בייצוג לקוחות בתביעות מזונות לרבות בתביעות למזונות אישה, משרדנו מייצג הן גברים והן נשים כאשר לנגד עינינו עומדת תמיד טובת הלקוח והאינטרסים שלו, אנו מעניקים ללקוחותינו ליווי זמין ומענה בשעות משבר. לא בכדי נחשב משרד עורכי הדין סולן לאחד המשרדים המובילים והמוכרים בתחום דיני המשפחה והירושה בחיפה.