מה הם מזונות זמניים ומתי מקבלים אותם ?
מזונות זמניים הם סעד שניתן ע"י בית המשפט לענייני משפחה או ע"י בית הדין הרבני (אם נתונה לו הסמכות) בדרך כלל עם הגשת התביעה למזונות קטינים ו/או למזונות אישה. בין מועד הגשת התביעה למזונות לבין מועד מתן פסק הדין, עלול לעבור זמן רב. ברור כי למי שיש תלות מוחלטת בדמי המזונות וזקוק להם בדחיפות אין אפשרות להמתין עד לקבלת פסק-דין.
מתי ניתן להגיש בקשה לפסיקת מזונות זמניים ?
על פי סעיף 265 (א) לתקנות סדר הדין האזרחי: "בעל דין שהגיש תביעה למזונות ומבקש שיפסקו לו מזונות זמניים יגיש בקשה לפסיקת מזונות זמניים" כלומר את הבקשה לפסיקת מזונות זמניים ניתן להגיש ביחד עם התביעה.
בהמשך הסעיף נכתב "בבקשה יפרט המבקש את טיעוניו, ויצרף תצהיר שבו יאמת את העובדות שביסוד הבקשה וכן אסמכתאות". כלומר על הבקשה למזונות זמניים להיות מפורטת, לכלול הסבר נרחב לגבי ההכנסות וההוצאות של הצדדים, לרבות הוצאות הילדים וכן עליה להיתמך בתצהיר.
הוגשה נגדי תביעה למזונות ובמסגרתה בקשה למזונות זמניים מה עלי לעשות ?
לאחר שהוגשה בקשה לפסיקת מזונות זמניים (בדרך כלל נגד האב) לאב יש שתי אפשרויות.
האפשרות הראשונה היא להגיש תגובה לבקשה בתוך עשרה ימים מיום שהבקשה הגיעה לידיו.
על התגובה לכלול את טענות האב בנוגע לבקשה למזונות זמניים וכן לכלול מידע בנוגע להשתכרותו של האב, כלומר על האב לצרף תלושי שכר או דוח הכנסות במידה ומדובר בעצמאי. הזמן העומד לרשות האב להגיש תגובה לבקשה לפסיקת מזונות זמניים הוא קצר יחסית (10 ימים).
לא אחת האב מקבל את הבקשה לפסיקת מזונות זמניים ביחד עם "ספר" של תביעות נוספות, ובמקרים חמורים יותר תוך כדי שהוא מורחק מהבית תחת צו הגנה או צו למניעת הטרדה מאיימת ואין לו נגישות למסמכים הרלוונטיים, דבר אשר יוצר בלבול ולחץ רב, לכן במקרים כגון אלו כדאי לאב לעשות שימוש באפשרות השניה המאפשרת קבלת אורכה של מספר ימים בהגשת התגובה לבקשה למזונות הזמניים
האפשרות השניה היא הגשת בבקשה לישוב סכסוך.
לאחר הגשת הבקשה לישוב סכסוך הצדדים יוזמנו ליחידת הסיוע שליד בית המשפט לפגישה שתתקיים בתוך עשרה ימים מיום הגשת הבקשה לישוב סכסוך.
ביחידת הסיוע ינסו היועצים להוביל את הצדדים להסדר בנוגע למזונות, במידה ויחידת הסיוע לא תצליח להביא את הצדדים להסדר היא תפנה אותם בחזרה לבית המשפט לענייני משפחה, לאחר שניסיונות ליישב את הסכסוך כשלו לאב יש עשרה ימים נוספים על מנת להגיש תגובה לבקשה למזונות זמניים.
כיצד בית המשפט קובע את גובה המזונות הזמניים ?
"בית המשפט רשאי לפסוק מזונות זמניים על יסוד הבקשה והתשובה בלבד, או, אם ראה צורך בכך, לאחר חקירת המצהירים על תצהיריהם." בהחלטתו בנוגע לגובה המזונות הזמניים בית המשפט יתחשב בכל הנתונים שעומדים לפניו: השתכרות האב, השתכרות האם, ההוצאות האישיות של כל אחד מהצדדים, הוצאות בגין הילדים , הלוואות שנטלו הצדדים, הוצאות בגין מדור ומשק בית וכיו"ב. מדובר בשלב קריטי ביותר משלוש סיבות:
המזונות הזמניים בדרך כלל לא משתנים עד למתן פסק הדין, לעיתים מדובר בתקופה של שנים. לכן על מנת לא "להתקע" עם מזונות נמוכים או גבוהים מידי יש לשטח בפני בית המשפט את התמונה הכלכלית במלואה עוד בשלב זה.
לאחר קביעת המזונות הזמניים נדרש שינוי נסיבות משמעותי על מנת שבית המשפט ישנה את גובה המזונות.
בשלב זה בית המשפט מגבש עמדה גם לגבי סכום המזונות הסופי, בדרך כלל בית המשפט יכווין את הצדדים לכך שיסכימו להפוך את המזונות הזמניים למזונות הקבועים.
מזונות זמניים – קו פרשת המים של הליך הגירושין
המזונות הזמניים הם מזונות לכל דבר ועניין ולאחר שנפסקו ניתן לגבות אותם בהוצאה לפועל. כמו כן לאחר שנקבעו מזונות זמניים, ניתן להעריך בקירוב מה יהיה גובה המזונות הקבועים שיפסוק בית המשפט.
כפי שכבר הדגשתי מדובר בשלב קריטי ביותר, בו בא לידי ביטוי הניסיון של עורך דין המתמחה בדיני המשפחה אשר יכול לכוון את התיק ולהשפיע באופן משמעותי על גובה המזונות שיפסקו באמצעות הצגת הנתונים בצורה שתטיב עם הלקוח. ראוי לציין כי תפקידו של עורך הדין אינו מסתיים בהכנת הבקשה למזונות זמניים או הכנת תגובה, במקרים רבים יש לנקוט בצעדים נוספים כגון: צו עיכוב יציאה מן הארץ והטלת עיקולים לצורך הבטחת תשלום המזונות העתידי.
משרדנו עוסק אך ורק בתחום דיני המשפחה והירושה, ובשנות פעילותיו הרבות צבר ניסיון רב בניהול תיקי מזונות מורכבים ובהשגת תוצאות מיטביות ללקוחתיו בין אם מדובר בבעל או באישה.