מחיקת חובות מה חשוב לדעת?
במציאות של ימינו, אנשים רבים נקלעים לחובות שלא יחלו לחזות מראש. כאשר הנשיאה בנטל החוב הופכת לקשה מנשוא נאלצים אותם אנשים לפנות להליך של מחיקת חובות.
מקרים אלו הופכים לנפוצים יותר ויותר שכן גם חייבים אשר משלמים את החוב, היקף החוב רק הולך וגדל. אנשים מוצאים עצמם נקלעים לחובות שבמקורם היו סכומים נמוכים וסבירים ברי החזר אך מהר מאוד מגלים כי החובות התעצמו והתרחקו מהסכומים המקוריים בעקבות ריביות והצמדות.
במצב דברים זה, הנושים מתחילים לנקוט בהליכי גבייה כנגד אותם חייבים, ובכללם מאסרים, עיקולים, הגבלות ועוד. לכן במקרה שהחייב נקלע למשבר כלכלי כאמור ואין באפשרותו לפרוע את החובות, עליו לבחון אפשרות למחיקת החוב.
יובהר כי לעיתים בהליך מחיקת חוב אין הכוונה כי החוב ימחק במלואו, אלא במחיקת חלק משמעותי מן החוב, כאשר כל מקרה לגופו.
מחיקת חובות בהליך פשיטת רגל
להליך פשיטת הרגל שתי מטרות עיקריות:
- לאפשר לחייב, אשר באמת ובתמים אינו יכול לשלם את חובותיו, לשלם כמידת יכולתו ולקבל צו הפטר על מנת "לפתוח דף חדש" ולמנוע את התעמרות הנושים והשלטונות בו.
- להסדיר את כינוס נכסיו של החייב על מנת לחלקם באופן מוסדר ושווה בין הנושים לפי סדר עדיפות הקבוע בחוק.
הליך פשיטת הרגל אמור להסתיים בהפטר. ההפטר ניתן לחייב כאשר בית המשפט הגיע למסקנה ש שכל מה שניתן היה לשלם לנושים שולם או כי אין תועלת בהמשך ההליכים.
משניתן צו הפטר נמחקים חובות העבר ומוסרות ההגבלות שהוטלו על החייב. לאור הרפורמה שהנהיג כונס הנכסים הרשמי ניתן כיום לסיים את הליך פשיטת הרגל בתקופה חסרת תקדים של 18 חודשים בלבד.
מחיקת חובות בהליך הסדר נושים
בפני החייבים עומדות שתי אפשרויות מרכזיות הכוללות ניהול הליך הסדר נושים בבית המשפט וניהול הליך הסדר נושים מחוץ לכתלי בית המשפט.
הליך הסדר נושים בבית המשפט:
חייבים העומדים בקריטריונים על פי החוק זכאים לפנות בכל עת לבית המשפט בבקשה שיאשר את הצעת הפשרה שלהם במסגרת הליך שיקום כלכלי מהיר של הסדר נושים אשר בסופו יקבלו הפטר מלא מחובותיהם, כפי שיקבלו בסופו של הליך פשיטת הרגל.
ההליך מעוגן בסעיף 19א' לפקודת פשיטת הרגל ויאפשר לכם למחוק את כל החובות תוך זמן קצר יחסית ליתר ההליכים המשפטיים הכוללים בין היתר הליכי הוצאה לפועל והליכי פשיטת רגל. הסדר נושים מתאים בעיקר לחייבים שיכולים לפרוע 30% מהחובות הלא מובטחים.
הליך הסדר נושים מחוץ לכתלי בית המשפט:
המטרה המרכזית בהליך זה היא לפעול להשגת הסכמי פשרה עם כלל הנושים של החייב ולאפשר לו להתחיל בחיים חדשים באופן המהיר והיעיל ביותר תוך השגת הסכמת הנושים לסילוק החוב, לעיתים בחלקו.
מחיקת חובות בהוצאה לפועל
איחוד תיקים – במסגרת הבקשה לאיחוד התיקים יאוחדו כל התיקים שמתנהלים נגדכם תחת "תיק איחוד", הליכי ביצוע שננקטו נגדכם כגון עיקולים והגבלות יופסקו וצו תשלומים חודשי ינתן על סמך חקירת יכולת. הליך זה מתאים לחייבים שיש להם סיכוי סביר לפרוע את החוב.
מסלול הפטר בהוצאה לפועל – (חוק השמיטה) בעת האחרונה נכנסו לתוקף תקנות המאפשרת לחייבים העומדים בתנאים מסוימים לקבל צו הפטר בהליך חדש, ולהגיע למחיקת חובות. יחד עם זאת, התקנות מורות כי ניתן לפנות בבקשה לפתיחת ההליך רק לאורך 3 השנים הקרובות, כלומר עד חודש ספטמבר 2018, ולכן חשוב להזדרז ולנצל את ההזדמנות הפתוחה בפניך.
החוק מעמיד לחייבים מוגבלים באמצעים את הקריטריונים הבאים למחיקת החובות: חייבים שהוכרזו מוגבלים באמצעים לפחות 5 שנים רצופות ומשלמים צו תשלומים במשך 4 שנים רצופות, כאשר החובות מגיעים לסכום מקסימלי של 800 אלף ש"ח וחייבים שאין בבעלותם בית. חייבים העומדים בכלל הקריטריונים במצטבר יזכו למחיקת חובותיהם, לאפשרות לשיקום ולהתחלה חדשה.
עורך דין למחיקת חובות
משרדנו בקיא, מקצועי ובעל ניסיון רב בהליכי פשיטת רגל ומעניק ליווי אישי וצמוד מתחילת ההליך ועד סופו. משרדנו העניק לחייבים רבים סיוע בקבלת צו הפטר ופתיחת דף חדש בחיים ע"י מחיקת חובות בהליכים שונים. לפרטים נוספים ניתן ליצור קשר עם משרדנו.