מהי משמורת ייחודית ?
משמורת ייחודית זהו מצב בו לילד יש בית אחד – אצל ההורה המשמורן, ויש ימים מוגדרים בהם הילד רואה את ההורה האחר. לרוב מתפקדת האם כהורה המשמורן, כלומר, הילדים מתגוררים עמה ואילו לאב שהינו ההורה ה"לא משמורן" נקבעים הסדרי ראייה, בהסדרי הראיה האב בא לבקר את הילדים בבית האם, או שהילדים מבקרים את האב בביתו כאשר הביקורים בבית האב יכולים לכלול לינה.
כיצד נקבעת משמורת ייחודית ?
משמורת יחודית ניתן לקבוע כחלק מהסכם הגירושין בין שני ההורים בכפוף לאישור ההסכם על ידי ערכאה שיפוטית (בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני).
אם ההורים חלוקים לגבי המשמורת על ילדיהם, באפשרותם לפנות לבית המשפט על מנת שהאחרון יכריע בסוגיית המשמורת. עקרון העל המנחה את בית המשפט בקביעת המשמורת הוא עקרון "טובת הילד", לצורך קביעת טובת הילד ממנה בית המשפט פקידת סעד שתחווה דעתה בנוגע למסוגלות ההורית של שני ההורים, לשיתוף הפעולה והתקשורת ביניהם, לקשר של כל אחד מההורים עם הילדים, למעורבות של ההורים בחיי הילדים, לרצון הילד לשהות במחיצתו של כל הורה וכן לפרמטרים נוספים כאשר כל מקרה לגופו.
זה המקום להדגיש כי כל ילד הוא ישות עצמאית, טובתו וצריכה להבחן באופן אינדיווידואלי, לכן ייתכן מצב בו במשפחה אחת יקבעו הסדרי ראייה שונים לכל ילד. בית המשפט לאחר קבלת תסקיר פקידת הסעד יכריע בסוגיית המשמורות כאשר האפשרויות העומדות לפניו הן: משמורת ייחודית לאם והסדרי ראיה לאב, משמורת משותפת וזמני חלוקה שווים, או משמורת יחודית לאב והסדרי ראיה לאם.
בשנים האחרונות אנו עדים למגמה גוברת בה בתי המשפט נוטים להורות על משמורת משותפת, בעבר נהג בית המשפט בארץ לפסוק משמורת ייחודית אצל האם במרבית מהמקרים, אולם מצב זה השתנה לאור מסקנותיה של ועדת שניט, לפיהן טובת הילד תהיה ששני הוריו יהיו מעורבים בחייו.
משמורת משותפת – האם זה מתאים לכל אחד ?
המונח "משמורת משותפת" מתיחס למצב בו המשמורת על הילדים מופקדת אצל שני ההורים, ושניהם נושאים באחריות הורית שווה. כיום ישנה הכרה בחשיבות תפקודם של שני ההורים בהתפתחות ילדיהם. אבל חשוב להדגיש שמצב של משמורת משותפת אינו מתאים לכל משפחה! להלן מספר דוגמאות למצבים בהם הסדר של משמורת משותפת אינו אפשרי או קשה ליישום:
תקשורת לקויה בין ההורים – הסדר של משמורת משותפת, דורש קשר שוטף ותיאום בין ההורים, במידה וההורים מרוחקים, אינם מצליחים לדבר ביניהם ונמצאים בתוך סערת הגירושין, היישום של משמורת משותפת הופך לבלתי אפשרי.
מסוגלות הורית לקויה – לא לכל הורה יש אפשרות לתת מענה לצרכים של ילדיו, במידה ואחד ההורים אינו יכול לתפקד כמשמורן מפאת מוגבלות או כשישנו חשש לאלימות או להתנהגות לא נאותה אחרת של אחד ההורים כלפי הילד , אין מקום למשמורת משותפת.
רצון הילד – בהחלטתו לגבי המשמורת והסדרי הראייה, בית המשפט יכול לתת משקל לרגשותיו, דעותיו ורצוניתיו של הילד, הכל בהתאם לגילו למידת בגרותו של הילד. כך לדוגמה רצונותיו והעדפותיו שלילד בגיל רך, אשר עשויים להיות מושפעים על ידי מצב רוח זמניים או קפריזות אינם דומים לאלו של ילד מבוגר יותר אשר רצונו התגבש על סמך תנאים נתונים בהם הוא חי והנמצאים אמינים.
גיל הילד – חזקת הגיל הרך אשר מעוגנת בסעיף 25 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962 קובעת כי בהעדר סיבות מיוחות ילדים עד גיל 6 יהיו אצל אמם. בפועל, נוצר מצב בו הילדים ללא כל קשר לגילם, יישארו תמיד תחת משמורת האם, אם מכיוון שאחיהם הקטנים יימסרו לחזקת האם והערכאה המשפטית לא תרצה להפקיד בין אחים, או מכיוון שלאחר גיל 6 הערכאה המשפטית תימנע מלשנות את הסטטוס קוו
תיק המשמורת – לב סכסוך הגירושין
תיקי המשמורת הם נקודה רגישה בהליך הגירושין, רבים מההורים רואים בתיק המשמורת זירת האגרוף כאשר מי שמקבל את המשמורת הפיזית על הילדים הוא "הזוכה" ומי שלא ייקבלה הוא "המפסיד", כך הופך תיק המשמורת לשדה קרב. במקרים רבים הילדים הם הקורבנות של התכתשויות בלתי פוסקות בין ההורים. במקרים אלו כאשר אין הסכמה בין ההורים לגבי אופן חלוקת הזמנים נכנס לתמונה בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני , אשר עליו מוטלת המשימה לקבוע למי תנתן המשמורות.
ליווי צמוד של עורך דין לגירושין בתביעה למשמורת ייחודית
משרדנו עוסק אך ורק בדיני משפחה והמעמד האישי ובכלל זה גירושין, ירושה, חלוקת רכוש, הסכמי גירושין וממון, משמרות ועוד. למשרדנו נסיון רב בטיפול בתיקי משמורת מורכבים ובחלקם אף קבענו תקדימים משפטיים. משרדנו מספק סל של שירותים בנושא משמורת ילדים לרבות, עריכת הסכם גירושין, הסכם משמורת, הגשת תביעה למשמורת יחידנית , הגשת תביעה למשמורת משותפת, הגשת תביעה להרחבת הסדרי ראייה ועוד. אנחנו מעניקים ללקוחות משרדנו לא רק ליווי וייצוג משפטי מלא, אלא גם תמיכה ומענה בשעות משבר.