מהי משמורת משותפת ?
משמורת משותפת היא משמורת של שני ההורים, במסגרתה זמן השהות של ההורים עם הילדים מחולק באופן שווה. בעבר היה נהוג כי לאחר הפירוד של ההורים, הילדים מנותקים מאחד ההורים (בדרך כלל האב) ועוברים למשמורת ההורה האחר (בדרך כלל האם).
בשנים האחרונות ישנה מגמה בה מכירים בתי המשפט, יותר ויותר, בגישה של משמורת משותפת, או בהגה המקצועית "אחריות הורית משותפת".
כיצד נקבעת משמורת משותפת?
ניתן לקבוע משמורת משותפת של ההורים על ילדי הצדדים בהסכם גירושין בכפוף לאישור ההסכם על ידי בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני.
בהעדר הסכמה, הדרך לקביעת משמורת משותפת היא הגשת תביעת משמורת לבית המשפט לענייני משפחה (או לבית הדין הרבני כחלק מתביעת גירושין ) בתביעה יש לבקש כי המשמורת ו/או הסדרי הראייה על הילדים יתחלקו באופן שווה בין ההורים.
ככלל לצורך קביעת הסדרי הראייה וחלוקת המשמורת בין ההורים תתמנה עובדת סוציאלית שתיפגש עם שני ההורים ולעיתים גם עם הילדים וזאת על מנת לערוך חוות שתעמוד לענייני בית המשפט בעת החלטתו על משמורת הילדים.
חוות הדעת תתייחס בדרך כלל למסוגלות ההורית של שני ההורים , לשיתוף הפעולה והתקשורת ביניהם, לקשר של כל אחד מההורים עם הילדים, למעורבות של ההורים בחיי הילדים, לרצון הילד לשהות במחיצתו של כל הורה וכן לפרמטרים נוספים כאשר כל מקרה לגופו.
זה המקום להדגיש כי כל ילד הוא ישות עצמאית, טובתו וצריכה להבחן באופן אינדיווידואלי, לכן ייתכן מצב בו במשפחה אחת יקבעו הסדרי ראייה שונים לכל ילד.
משמורת משותפת על ילדים מתחת לגיל 6
"חזקת הגיל הרך" מעוגנת בהוראות חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב – 1962 וקובעת כי ילדים עד גיל 6 יהיו אצל אמם, אם אין סיבות מיוחדות להורות אחרת. בהתאם לחקיקה זו בתי המשפט נהגו במשך שנים ארוכות כאשר היו מעורבים קטינים מתחת לגיל 6, לפסוק משמורת מלאה, בדרך כלל לאם.
אולם בשנים האחרונות, בעיקר בעקבות הדו"ח של ועדת שניט אנחנו עדים למגמה בה בתי משפט פוסקים כי שני ההורים יקחו חלק בגידולו של הילד בכדי לאפשר לשני ההורים לשמור על קשר תקין עם ילדיהם גם לאחר הגירושין.
השלכות משמורת משותפת על מזונות ילדים
אחד היתרונות במשמורת משותפת עבור האב מלבד השהיה המרובה עם ילדיו היא האפשרות להפחית את דמי המזונות המשולמים לידי האם. חשוב לציין כי משמורת משותפת אינה מעניקה לאב פטור מלא מתשלום מזונות ילדיו, בדרך כלל מקובל להפחית בין 25% ל -50% מדמי המזונות בהם האב היה מחויב, אילו הייתה משמורת מלאה לאם. אומנם משמורת המשותפת יכולה להקטין את סכום המזונות אך יש לזכור כי על האב לדאוג לצרכי ילדיו בעת שהותו עמם.
ליווי צמוד של עורך דין בתביעה למשמורת משותפת
בהיותנו משרד עורכי דין המתמחה אך ורק בדיני משפחה צברנו ניסיון רב בניהול תיקי משמורת ואף קבענו תקדימים משפטיים בנושא. משרדנו מספק סל של שירותים ביניהם , עריכת הסכם למשמורת משותפת , הגשת תביעת למשמורת וניהול ההליך בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני ובמידת הצורך בפני ערכאות הערעור.
לאורך ההליך משרדנו מעניק ללקוחותיו לא רק ליווי וייצוג משפטי מלא, אלא גם תמיכה ומענה בשעות משבר.