משמורת פיזית לעומת משמורת משפטית
משמורת משפטית היא למעשה אפוטרופסות, כאשר אב ואם מביאים ילד לעולם, הם שניהם האופטרופסים הטבעיים שלו כל עוד הוא קטין, כך קובע סעיף 14 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב – 1962: "ההורים הם האפוטרופוסים הטבעיים של ילדיהם הקטינים" ילד עד גיל 18 מוגדר כקטין.
ההגדרה של הורה כ"אפוטרופוס" מקנה לו את הסמכות להכריע בעניינים מהותיים הנוגעים לילדיו, לרבות קביעת מקום מגוריהם, בחירת המוסד בו יתחנכו, קבלת החלטות בנוגע לטיפולים בריאותיים, בחירת דתם וכיו"ב. לעומת זאת משמורת פיזת עוסקת בזמני השהות של הילד עם הוריו , כלומר היכן הבית העיקרי של ילד.
חשוב להדגיש כי גם כאשר הילדים נמצאים במשמורת פיזית אצל אחד ההורים, אין בכך כדי להפקיע את המשמורת המשפטית של ההורה האחר ואותו הורה ממשיך להיות גורם מכריע בכל העניינים המהותיים הנוגעים לילדיו.
סוגי משמורת פיזית – משמורת בלעדית ומשמורת משותפת
בפסקה שלהלן אתייחס לחלופות המשמורת הקיימות כיום ואסביר את משמעותן.
משמורת ייחודית
במצב זה לילד יש בית אחד – אצל ההורה המשמורן, ויש ימים מוגדרים בהם הילד רואה את ההורה האחר. לרוב מתפקדת האם כהורה המשמורן, כלומר, הילדים מתגוררים עמה ואילו לאב שהינו ההורה ה"לא משמורן" נקבעים הסדרי ראיה עם הילדים– עם או בלי לינה. אזכיר שוב כי האפוטרופסות על הקטין נשארת משותפת בכל מקרה גם אם המשמורת הינה אצל אחד ההורים .
הורות משותפת
מצב בו המשמורת הפיסית היא של שני ההורים, הילד נמצא אצל כל אחד מההורים זמן זהה כך שלילד יש בעצם שני בתים. בשנים האחרונות ישנה מגמה בה מכירים בתי המשפט, יותר ויותר, בגישה של משמורת משותפת, או בהגה המקצועית "אחריות הורית משותפת". במסגרתה זמן השהות של ההורים עם הילדים מחולק באופן שווה.
כיצד נקבעת המשמורת על הילדים?
ניתן לקבוע כיצד תתחלק המשמורת הפיזית בין שני ההורים בהסכם גירושין בכפוף לאישור ההסכם על ידי בית המשפט לענייני משפחה או על ידי בית הדין הרבני. אם אין הסכמה בין ההורים לגבי משמורת ילדים, הסמכות לדון בסוגיית המשמורת נתונה הן לבית המשפט לענייני משפחה והן לבית הדין הרבני (כאשר תביעת המשמורת נכרכת בתביעת הגירושין) , הערכאה שתדון בתיק המשמורת היא הערכאה הראשונה אשר אליה תוגש תביעת המשמורת.
לצורך קביעת המשמורת בית המשפט ימנה עובדת סוציאלית שתחווה דעתה בנוגע למסוגלות ההורית של שני ההורים , לשיתוף הפעולה והתקשורת ביניהם, לקשר של כל אחד מההורים עם הילדים, למעורבות של ההורים בחיי הילדים, לרצון הילד לשהות במחיצתו של כל הורה וכן לפרמטרים נוספים כאשר כל מקרה לגופו.
זה המקום להדגיש כי כל ילד הוא ישות עצמאית, טובתו וצריכה להבחן באופן אינדיווידואלי, לכן ייתכן מצב בו במשפחה אחת יקבעו הסדרי ראייה שונים לכל ילד.
ליווי צמוד של עורך דין לגירושין בתביעה למשמורת
משרדנו עוסק אך ורק בדיני משפחה והמעמד האישי ובכלל זה גירושין, ירושה, חלוקת רכוש, הסכמי גירושין וממון, משמרות ועוד. למשרדנו נסיון רב בטיפול בתיקי משמורת מורכבים ובחלקם אף קבענו תקדימים משפטיים.
משרדנו מספק סל של שירותים בנושא משמורת ילדים לרבות, עריכת הסכם גירושין, הסכם למשמורת, הגשת תביעה למשמורת יחידנית , הגשת תביעה למשמורת משותפת, הגשת תביעה להרחבת הסדרי ראייה ועוד. אנחנו מעניקים ללקוחות משרדנו לא רק ליווי וייצוג משפטי מלא, אלא גם תמיכה ומענה בשעות משבר.