סילוק יד ממקרקעין
אחת הבעיות הנפוצות בתחום המקרקעין, הנה פינוי של אדם אשר פלש או לחלופין הפר הסכם שכירות או מכר נכס והוא מסרב לעמוד בהתחייבותו.
תביעות לסילוק יד הן מהנפוצות ביותר בתחום המקרקעין בבתי המשפט ומטרתן
מה היא הסגת גבול במקרקעין? סעיף 29 לפקודת הנזיקין מגדיר מה היא הסגת גבול במקרקעין ככניסה למתחם ללא אישור, גרימת נזק או הפרעה במתחם ללא כל אישור כדין. להגנה על פלישה במקרקעין מקום מרכזי במשפט. הזכות מוסדרת בחוק המקרקעין, תשכ"ט – 1969(להלן: "החוק") וכוללת בתוכה הגנות על מחזיק שהוא בעלים, מחזיק הזכאי להחזיק בנכס ואינו הבעלים (שוכר) ומחזיק בקרקע שלא מכוח זכות הנקרא פולש.
באיזה מצבים ניתן לתבוע הסגת גבול ?
כדי לדעת האם יש עילה לסילוק יד במקרקעין יש לעמוד בשני תנאים מצטברים:
1. במידה ואדם נכנס למקרקעין ללא אישור ביצע נזק או לחילופין מפריע לכם לממש את זכותכם ומונע כניסה לשימוש במקרקעין.
2. הפעולות המוצגות נעשו שלא כדין- כלומר ללא אישור של הבעלים או המחזיק כדין
(מי שקיבל אישור להחזיק בנכס מהבעלים. למשל: השוכר).
באמצעות ליווי נכון של עו"ד המתמחה בתחום ניתן להגן על בעלים ומחזיקים כדין אל מול אותם מסיגי גבול בדרישה להחזרת המקרקעין לאדם השייך לו כדין. תביעה כזאת אל הערכאות המשפטיות הייעודיות תזכה את בעל הזכות בצו עשה של סילוק הפולש מהמתחם.
האם אני יכול לפנות את הדייר לבד?
אומנם סעיף 18 לחוק המקרקעין מאפשר שימוש בכוח סביר בשני מקרים בודדים:
1. כאשר מסיג גבול מנסה לקחת מהמחזיק כדין את מקומו.
2. במצב שהמסיג גבול תפס כבר את המקרקעין ואינו מעוניין לצאת.
אולם, אין לטעות! הן בפסיקה והן בחקיקה שימוש בכוח סביר כתוצאה מפינוי משכיר שאינו עמד באחת מתנאי חוזה השכירות אינו מתיר שימוש בכוח כלל, אלא בהגשת תובענה מסודרת עפ"י סדר הדין האזרחי שבגין הוצאות משפטיות שתוצאתם צו סילוק-שווה ערך לפסק דין. חשוב להדגיש, כי מקרה זה ניתן להגשמה רק במקרים אשר הפלישה לנכס "טרייה" והשימוש בכוח סביר נעשה בתוך 30 ימים מיום התפיסה.
לכן, בשל המורכבות במענה על השאלה האם כדאי לי לפנות את הדייר בעצמי? ואיך?
עדיפות היא להתייעץ עם עו"ד אשר מנוסה בסוגיות אלו ויכול לתת פתרון מהיר, יעיל וחסכוני בהוצאות.
מה העונש המקסימלי בהסגת גבול ?
הסעדים להסגת גבול מגוונים ומותאמים לעוולה שנגרמה. קיימים סעדים הקיימים מענקים כספיים, צווים לפינוי המקרקעין באמצעות פסקי דין ואף עבירה פלילית שדינה שנתיים מאסר במצבי של כניסה או שהייה בנכס לצורכי הפחדה, העלבה, הקנטה או עבירת עבירה.