עורך דין תביעה ייצוגית - רון סולן
תביעה ייצוגית או תובענה ייצוגית ליתר דיוק, היא הליך משפטי אחד המאגד בתוכו תביעות של נפגעים רבים.
במקרים בהם לקבוצה גדולה של נפגעים אין תמריץ להגיש תביעה עצמאית, למשל כאשר ההוצאה הכרוכה בניהול הליך פרטני של תובע בודד גדולה מהתועלת שניתן להפיק ממנו, ניהול הדיון של חברי הקבוצה תחת הליך אחד במסגרת תביעה ייצוגית, מאפשר לבית המשפט לדון באופן יעיל וממצה בעניינים אשר בדרך כלל לא מתאפשר לדון בהם במסגרת תביעות אישיות של כל נפגע ונפגע.
ההליך הייצוגי מאפשר לקבוצה של נפגעים לבקש מבית המשפט לתת להם סעד:
- פיצוי כספי.
- צו עשה – קרי סעד שעל–פיו נדרש אדם לעשות דבר או להימנע מעשותו.
- סעד הצהרתי – בית המשפט נותן הצהרה אודות הזכויות והחובות של הצדדים להליך המשפטי.
ההליך הייצוגי משמש גם ככלי אכיפה של החוק, כמו כן, הליך התביעה הייצוגית אמור להרתיע גופים שונים מפני הפרה של החוק.
כיצד מגישים תביעה ייצוגית ?
ההליך הייצוגי נפתח בבקשה שמוגשת לבית המשפט, במסגרתה מבקש התובע הייצוגי מבית-המשפט לאפשר לו ולעורך דינו, לייצג את חברי הקבוצה.
בשלב זה על בית המשפט לבחון האם מתקיימים התנאים הנדרשים לאישור התביעה כייצוגית, בית המשפט יכול להתיר לתובע הייצוגי לנהל את ההליך או לדחות את הבקשה.
על מנת שבית המשפט יקבל את הבקשה לניהול התביעה כייצוגית, על התובע הייצוגי להראות כי תובענה ייצוגית היא הדרך היעילה וההוגנת להכרעה במחלוקת, כי התובענה מעוררת שאלות המשותפות לכלל חברי הקבוצה, וכי קיים יסוד סביר להניח כי עניינם של כלל חברי הקבוצה ייוצג וינוהל בדרך הולמת ובתום לב.
מהו תפקידו של עורך דין תביעה ייצוגית ?
תפקידו של עורך דין תביעה ייצוגית לברר האם המקרה שלכם מתאים להתברר בהליך ייצוגי, כלומר עליו לבדוק האם התקיימו התנאים הקבועים בחוק להגשת התביעה והאם סיכויי ההצלחה התביעה הייצוגית גבוהים.
להלן רשימת התנאים להגשת תביעה ייצוגית.
התנאי ראשון – יש רשימה סגורה של מקרים שמתאימים להתברר בהליך ייצוגי, הם מפורטים בתוספת השניה לחוק תובענות ייצוגיות.
התנאי שני – רק מי שיש לו עילה אישית נגד הנתבע/ת יכול להיות תובע ייצוגי, התביעה יכולה להיות מוגשת בשם אדם פרטי או תאגיד וכן במקרים המתאימים על ידי ארגון.
התנאי השלישי – התובענה צריכה לעורר שאלות עובדתיות מהותיות או שאלות משפטיות מהותיות
התנאי הרביעי – יש אפשרות סבירה שהשאלות המשותפות תוכרענה לטובת הקבוצה.
ההליך הייצוגי הוא מיוחד מהבחינה הזאת שעורך דין תביעה ייצוגית, מייצג קבוצה גדולה של "לקוחות" שאותם הוא לא מכיר ומבלי לקבל מהם ייפוי כוח, ההתנהלות הזאת אינה מקובלת בהליכים משפטיים אחרים, שבהם על עורך הדין המייצג לקבל הרשאה מהגורם המיוצג על ידו.
לאחר הגשת התביעה הייצוגית תפקידו של עורך הדין הייצוגי לפעול בנמרצות ובנחישות לשמירה על האינטרס של חברי הקבוצה הייצוגית.
מה התועלת של התובע הייצוגי מניהול ההליך ?
התובע הייצוגי לוקח על עצמו להגיש תביעה לא רק בשמו, אלא גם בשם יתר חברי הקבוצה שאותם הוא לא בהכרח מכיר.
בתמורה לטרחה שהתובע הייצוגי משקיע הוא מקבל בנוסף לפיצוי או להטבה שמקבלים יתר חברי הקבוצה, גם גמול מבית המשפט, בהתאם לתועלת שהוא השיג לחברי הקבוצה.
כאשר בית המשפט מכריע בתביעה ייצוגית, לטובת חברי הקבוצה שבשמה הוגשה התביעה, בין אם במסגרת מתן פסק דין המורה על מתן הסעדים המבוקשים בתביעה הייצוגית, או בדרך של אישור הסדר פשרה בין התובע הייצוגי לבין הצד שכנגד, לבית המשפט סמכות לפסוק גמול לתובע הייצוגי.
בעת קביעת גובה הגמול בית המשפט אמור להתחשב בשלושת השיקולים הבאים:
(1) הטרחה שטרח התובע הייצוגי והסיכון שנטל על עצמו בעת הגשת התביעה ובניהולה, בפרט אם הסעד המבוקש בתובענה הוא סעד הצהרתי.
(2) התועלת שהביאה התביעה הייצוגית לחברי הקבוצה.
(3) מידת החשיבות הציבורית של התביעה הייצוגית.
מי משלם את שכר הטרחה של עורך דין תביעה ייצוגית ?
להבדיל מהליכים אזרחיים אחרים שבהם הלקוח משלם מכיסו לעורך הדין את שכר הטרחה בעת פתיחת ההליך המשפטי או במהלכו, מנגנון תשלום שכר הטרחה בהליך הייצוגי הוא שונה בתכלית ועובד באופן הבא: בעת הגשת בקשה לאישור תביעה כייצוגית, התובע הייצוגי אינו נדרש לשלם שכר-טרחה לעורך דינו, שכן את שכר הטרחה עורך הדין מקבל מהצד שכנגד, בהתאם לפסיקת בית המשפט בסיום ההליך.
יש לכם רעיון לתביעה ייצוגית ?
ניזוקתם כתוצאה מהתנהלות לא חוקית של חברה ? יש עוד נפגעים כמוכם אבל לא כדאי לכל אחד לנהל הליך עצמאי ?עורך דין תביעה ייצוגיות רון סולן מזמין אתכם לפנות אליו על מנת לבחון עילה להגשת תובענה ייצוגית, ללא עלות וללא התחייבות מצידכם!