פיטורין בעבודה - מה חשוב לדעת?
כעובדים המסיימים את עבודתם במקום העבודה הנוכחי שלהם, מגיעות לכם זכויות שונות ומגוונות, המפורטות להלן:
הודעה מוקדמת על פיטורים
על מעסיק שמעוניין לפטר עובד לתת לאותו עובד הודעה על כך מראש ובכתב, כך שרק לאחר תקופת ההודעה המוקדמת העובד מפסיק לעבוד במקום העבודה בפועל. אין חובה על המעסיק לפרט את הסיבות לפיטורין בהודעה זו.
תקופת ההודעה המוקדמת עפ"י חוק נקבעת לפי הוותק שצבר העובד במקום העבודה, ובהתאם לאופן חישוב השכר:
- שכר על בסיס חודשי:
אם הוותק של העובד הוא מעל לשנת עבודה, תקופת ההודעה המוקדמת תהיה חודש ימים.
אם הוותק של העובד הוא פחות משנת עבודה, התקופה תהיה יום לכל חודש מכל ששת החודשים הראשונים, ויומיים וחצי בגין כל חודש מעבר לכך (עד מקסימום של שלושה שבועות).
- שכר על בסיס יומי:
עד שנת עבודה אחת, העובד זכאי לתקופת הודעה מוקדמת של יום בגין כל חודש של עבודה.
אם לעובד יש ותק של בין שנה לשנתיים, הוא זכאי לתקופה של 14 ימים בתוספת של יום נוסף בגין כל 2 חודשים של עבודה בשנת העבודה השנייה.
אם לעובד יש ותק של בין שנתיים לשלוש שנים, הוא זכאי לתקופת הודעה מוקדמת של 21 יום בתוספת של יום נוסף בגין כל 2 חודשים של עבודה בשנת העבודה השלישית שלו.
אם לעובד יש ותק של יותר משלוש שנות עבודה, הוא זכאי לתקופת הודעה מוקדמת של חודש ימים.
מובן כי המעסיק לא יכול לחזור בו מההודעה המוקדמת הנ"ל לעניין הפיטורין (למשל מתוך אינטרס שלא לשלם לעובד פיצויי פיטורין), אלא בהסכמה של העובד בלבד. זאת ועוד, למעסיק אסור לחייב את העובד לנצל את ימי המחלה ו/או החופשה שצבר.
יצוין גם כי אם המעסיק מעוניין להפסיק את יחסי העבודה באופן מיידי, הוא רשאי לעשות כן אך עליו לשלם לעובד את השכר המלא בגין תקופת ההודעה המוקדמת שתוארה קודם.
הודעה מוקדמת על התפטרות
כמו שעל המעסיק חלה חובה לתת הודעה מוקדמת לעניין הפיטורים, כך גם על עובד שמעוניין להתפטר ממקום עבודתו חלה חובה לתת הודעה מוקדמת על כך מראש ובכתב (כשגם העובד לא חייב לפרט את סיבותיו להתפטרות).
חלים על כך אותם כללים ותקופות זמן שהוסברו בהרחבה לעיל. עם זאת, כאשר העובד מעוניין להתפטר ממקום עבודתו מהסיבה של הרעת תנאים, על העובד להתריע מראש על כך ולמעשה לתת למעסיק את האפשרות לתקן את מה שמצריך תיקון בתנאי העבודה.
שימוע לפני פיטורין
הרציונל לבצע שימוע טמון במתן הזדמנות נאותה לעובד להשמיע את הטענות שלו כנגד הרצון והכוונה לפטרו, בטרם נפגעת זכותו להמשיך לעבוד במקום העבודה.
שימוע הוא הליך שעל המעסיק לבצע לטובתו של העובד, וזאת לפני הפיטורין, ובמסגרת כך המעסיק צריך להציג את נימוקיו המבוססים והמלאים לרצונו (של המעסיק) לפטר את העובד.
לעובד צריכה להינתן הזדמנות סבירה לטעון את טענותיו לעניין המשך העסקתו, בעצמו או באמצעות נציג מטעמו, לפי בחירתו האישית. מקום בו עובד פוטר ללא הליך שימוע או ללא הליך שימוע ראוי, רשאי הוא לתבוע את מעסיקו בבית הדין לעבודה.
פיטורין שלא כדין
למעביד זכות לפטר את עובדיו כראות עיניו, כל עוד הליך הפיטורים מתבצע לפי הוראות החוק ומשפט העבודה.
על המעביד לזמן את העובד לשימוע, לשלם לו בעבור תקופת ההודעה המוקדמת, אסור למעסיק להלין את שכר העובד, לעכב את תשלומי קרן פנסיה או את תשלום הפיצויים כחוק.
מעסיק שעושה דין עלצמו ומפטר עובד בניגוד לחוק תוך הפרת זכויותיו של העובד עלעול למצוא עצמו נתבע בבית הדין לעבודה.
אם פיטרו אתכם שלא כדין אנו מזמינים אתכם ליצור קשר עם משרדנו לצורך בחינת זכיותיכם ומיצוי ההליכים המשפטיים נגד המעסיק.