פירוק שיתוף במקרקעין
שותפות במקרקעין בדרך כלל נוצרת כתוצאה מקשר נישואין או בעקבות ירושה. במצבים מסוימים השותפות נוצרת בעל כורחם של השותפים או שבמהלך השנים הופכת להיות "שותפות כפויה" ו/או כשאחד מהשותפים מחליט למכור את זכויותיו בנכס המשותף ואילו שאר השותפים מסרבים.
התהליך של פירוק השותפות
תחילה מן הראוי לציין כי מדובר בהליך מורכב ומסורבל יחסית ולכן מומלץ לפנות אך ורק לעורך דין העוסק ומתמחה בתחום המקרקעין, הרי שהתהליך דנן דורש ביצוע פעולות רבות ושונות כגון: פניה בכתב לשאר השותפים במקרקעין במטרה להצהיר על כוונת אחד השותפים להגיש תביעה לפירוק השיתוף וכן לצורך ביצוע ניסיון להשגת הסכמתם של שאר השותפים לפירוק המקרקעין ובמידה והניסיון הנ"ל כשל יש להגיש תביעה לבית המשפט.
האם ניתן לכפות על אדם קשר שותפות במקרקעין?
שותפות כפויה היא סיטואציה ידועה ונפוצה כך שאין חולק כי כל אדם יכול להיחשף למצב כגון דא, וכי למרבה הצער בכל סוגי השותפות היחסים בין השותפים עלולים להשתבש דבר אשר עלול להחמיר את הסרבנות של השותף בנוגע לפירוק השותפות.
במקרה כזה כשאין הסכמה מלאה בין השותפים אין מנוס אלא לפנות לבית המשפט לצורך פירוק השיתוף, כאשר הכלל הוא כי כל אדם זכאי להשתחרר משותפות אולם הפירוק ייעשה רק באמצעות קיומה של הסכמה מלאה של כל השותפים או באמצעות הגשת תביעה לבית המשפט.
עם זאת קיימים חריגים לכלל זה, כך שבית המשפט רשאי לדחות תביעה לפירוק שיתוף בתביעות שבמסגרתם מתגלה כי הוגשו בחוסר תום לב משווע ותוך ניסיון להתעמר בשאר השותפים. יש להדגיש כי קיימים חריגים נוספים המאפשרים דחיית תביעה של פירוק שיתוף, דבר אשר מעיד על הצורך בסיוע של עורך דין מקצועי ומנוסה בתחום פירוק שיתוף במקרקעין.
כיצד ניתן לפרק את השיתוף במקרקעין?
אם מדובר במקרקעין הניתן לחלקן בעין, אזי הכלל הוא כי יש להעניק לכל שותף זכות החזקה בחלקה מסוימת מהמקרקעין ואילו אם מדובר במקרקעין שאינם נתינים לחלוקה, אזי יהיה ניתן לתת לכל שותף את שווי חלקו במקרקעין.
פירוק שיתוף במקרקעין עו"ד רון סולן
לצורך קבלת ייעוץ בכל הנוגע לאפשרויות פירוק שיתוף במקרקעין סיכויי ההצלחה של תביעתכם, אתם מוזמנים לפנות למשרדנו המתמחה בתחום המקרקעין.