מהי צוואה ?
אדם רשאי להשאיר הוראות בחייו כיצד יחולק עזבונו לאחר פטירתו, הדרך היחידה האפשרית על פי חוק להותרת הוראות שכאלה, היא בדרך של צוואה. הצוואה היא מסמך משפטי בו מורה אדם מה ייעשה ברכושו לאחר מותו.
הצוואה תהא בת-תוקף – רק אם נעשתה באחת הדרכים הקבועות בדין, ולא נפל בה פגם שלא ניתן לתיקון.
כל הותרת הוראות לאחר פטירה, שאינה ערוכה בדרך של צוואה– אינה תקפה ואינה מאפשרת לקיים את הכתוב בה.
סוגי הצוואה
צוואה בכתב יד
מסמך אשר נערך כולו בכתב ידו של המצווה, חתום בכתב ידו של המצווה, ובא עליו תאריך בכתב ידו של המצווה, בצוואה מורה המצווה מה ייעשה ברכושו לאחר מותו. צוואה בכתב יד אינה מחייבת נוכחות של עדים ו/או אישור של גורם מוסמך (שופט, רשם, נוטריון) על מנת לקבל תוקף משפטי.
יתרה מכך הצוואה בכתב יד היא פשוטה לניסוח וכל אדם יכול לערוך צוואתו בכתב יד לבדו אף ללא עזרה של עורך דין, יחד עם זאת חשוב לציין כי צוואה בכתב יד היא מסמך משפטי בעל תוקף מחייב, ויש לה השלכות הרות גורל בנוגע לרכושו של המצווה לאחר פטירתו, צוואה שעורך אדם לבדו, ואינה נבדקת ע"י עורך דין או גורם בעל ידע משפטי, עלולה להכיל שגיאות רבות שיביאו לפסלותה כצוואה, או להסדר חוקי שאינו תואם את רצון המצווה.
צוואה בעדים
הצוואה תהיה בכתב, תצויין בתאריך ותיחתם ביד המצווה בפני שני עדים, נוכחות העדים מטרתה להוכיח את אמיתות הצוואה וכי היא נעשתה מרצונו החופשי של המצווה, העדים נדרשים אף הם לחתום על הצוואה לאחר שהמצווה הצהיר בפניהם שזו צוואתו, העדים לצוואה אינם נדרשים לדעת את תוכן הצוואה והאם המצווה צלול בדעתו, אלא רק להיות עדים לעצם עריכתה של הצוואה.
צוואה בעדים היא הסוג הנפוץ ביותר של צוואה, ניתן לערוך צוואה בעדים ללא צורך בעורך-דין, בדומה לצוואה בכתב יד.
אך בכדי להבטיח שהצוואה תהא תקפה, תענה לדרישות החוקיות ותממש את רצון המצווה רצוי להעזר בשירותיו של עורך דין, שכן רק עורך דין אשר בקיא בדיני הירושה יכול להבטיח ללקוחו כי לאחר מותו ייעשה ברכושו כרצונו.
צוואה בפני רשות
צוואה בפני רשות יכולה להערך בשתי דרכים,
(1)המצווה יקריא את תוכן הצוואה בעל-פה בפני נציג הרשות (שופט, רשם של בית משפט או רשם לעניני ירושה, או חבר של בית דין דתי) נציג הרשות ירשום את הצוואה ויקריא אותה בפני המצווה.
(2) המצווה יגיש את צוואתו בכתב לאחד מנציגי הרשות, האחרונים יקראו את הצוואה בפני המצווה, המצווה יצהיר שזו צוואתו, והשופט, הרשם של בית המשפט, הרשם לעניני ירושה או חבר בית הדין הדתי יאשר על פני הצוואה שהיא נקראה ושהמצווה הצהיר כאמור.
צוואה בעל פה
נועדה למצב בו למצווה אין יכולת לערוך את הצוואה באחת משלוש הדרכים המפורטות לעיל, בשל מצב המוגדר כ"שכיב מרע" – המצווה גוסס, נמצא על ערש דווי עומד למות ו/או רואה עצמו בפני המוות לדוגמא חייל במלחמה, ימאי בסערה וכד'.
בנסיבות אלו רשאי המצווה לצוות בעל פה בפני שני עדים, אשר מבינים את שפתו כיצד יחולק רכושו לאחר מותו. את דברי המצווה יש לעלות בסמוך ככל האפשר להוראות המצווה על הכתב בזכרון דברים, בציון התאריך והנסיבות אשר הובילו לעשיית הצוואה, זכרון הדברים ייחתם בידי שני העדים ויופקד על ידיהם אצל הרשם לענייני ירושה.
הרישום, החתימה וההפקדה ייעשו בסמוך לאחר שניתן לעשותם. תוקפה של צוואה בעל פה פוקע כעבור חודש מהרגע בו תם האיום על חיי המצווה, אם הוא נותר בחיים.
עריכת הצוואה – לא עניין של מה בכך !
מגוון הנושאים בהם יכול המצווה להתערב ולקבוע את שיעשה, כבר בעת עריכת הצוואה, הוא אין סופי, וכולל הוראות הנוגעות לאורח חיים, לדרך התנהלות ולהתרחשויות בלתי צפויות בעתיד בנוגע לרכושו.
עורך דין לענייני ירושה
למשרדנו ניסיון רב בעריכת צוואות ובניהול תיקי ירושה מורכבים, לאורך השנים ליווינו לקוחות רבים במסירות ובנחרצות, והענקנו להם שירותים משפטיים שהובילו להצלחות ניכרות. במידה והינכם נדרשים לשירותינו, אנו מזמינים אתכם לפנות אלינו לקבלת ייעוץ וייצוג משפטי מלא.