מהי תביעת אבהות ומהן השלכותיה?
תביעת אבהות היא תביעה אשר מטרתה להצהיר האם אדם הוא אביו של קטין או אם לאו. התביעה תוגש לבית המשפט לענייני משפחה על ידי אחד מהוריו של הקטין, אביו או אמו או על ידי הקטין עצמו או באמצעות אפוטרופוס שימנה בית המשפט עבור הקטין. לפסק דין בתביעת אבהות ישנן השלכות רבות אשר באות לידי ביטוי כדלקמן:
מזונות
אם הוכח באמצעות בדיקת רקמות כי הגבר הוא אכן אביו של קטין עליו לשאת בדמי מזונות עבור הקטין.
משמורת
בהתאם לתוצאות בדיקת הרקמות רשאי האב להגיש תביעת משמורת, ובה לדרוש להיות הורה משמורן על הקטין או משמורת משותפת כך שבית המשפט יקבע הסדרי ראייה של הקטין עם אביו.
ירושה
אם הוכח כי הקטין הוא בנו של אביו הוא זכאי לרשת אותו כיורש על פי דין.
שם משפחה
בהתאם לתוצאות הבדיקה יכול האב לדרוש כי שם משפחתו יתווסף לשם המשפחה של הקטין.
ממזרות
ילד אשר נולד לאשת איש כתוצאה מניאוף , לממזרות השלכות מרחיקות לכת והיא עוברת בירושה לכן המוסדות הרבניים משתדלים להימנע מהכרזה על אדם כממזר.
נושאים נוספים
כאשר יוכר הגבר בתור אביו של הקטין, תהיה לו אמירה בתחומים נוספים הקשורים לחייו של הקטין.
בדיקת רקמות לשם קביעת זהות האב
במדינת ישראל על מנת לערוך בדיקת רקמות יש לקבל אישור מבית המשפט ומהיועץ המשפטי לממשלה (המיוצג על ידי הפרקליטות), מנגנון זו נועד כדי למנוע ממזרות. בדיקת רקמות תערך אך ורק מכוח חוק מידע גנטי, תשס"א-2000, לפי החוק ניתן לחייב לבצע בדיקה לא פולשנית באמצעות לקיחת רוק, שיער או תאים מלהחי לצורך הוכחת האבהות.
בית המשפט מוסמך לצוות על עריכת בדיקת רקמות לצדדים המתדיינים בפניו לשם קביעת זהות האב, וכן אף רשאי לחייב ולאכוף את קיום הבדיקה כאשר אחד הצדדים מתנגד לקיימה.
בדיקת הרקמות מספקת ממצאים ברמת דיוק גבוהה המאפשרת להוכיח קיום או העדר קשר גנטי בין הנבדקים.
מתי בית המשפט ימנע מעריכת הבדיקה?
סעיף 28 ה' לחוק מידע גנטי, קובע כי "בנסיבות של חשש לממזרות לפי דין תורה" בית המשפט לא יורה על עריכת הבדיקה, אלא אם כן מצא כי יש צורך בעריכת הבדיקה לשם מניעת סכנה לחיי אדם או נכות חמורה בלתי הפיכה לאדם.
כך למעשה כאשר אימו של הקטין הנבדק היתה נשואה בעת התעברותה (וקיים חשש לממזרות) לא תינתן האפשרות לערוך בדיקת רקמות והאב ימשיך לחיות עם הספקות וכן עם ההשלכות הנוספות הן הכלכליות והן הנפשיות עד יומו האחרון.
תביעת אבהות - מעטפת שלמה של ליווי משפטי
ישנם מקרים מגוונים בהם נדרשת בדיקת רקמות, לדוגמה כאשר הגבר מסרב למלא טופס של משרד הפנים המצהיר כי הילד הוא שלו או במקרה ההפוך כאשר לאב יש ספקות האם הוא אביו של הילד או כאשר האב מתכחש לאבהותו.
כפי שהסברנו בפסקה הראשונה לתביעת האבהות ולתוצאותיה יש השלכות משפטיות הרות גורל (מזונות עבור הקטין, משמורת , ירושה וכד') לכן אם החלטתם להגיש תביעת אבהות או אם אתם צד לתביעת אבהות רצוי כי תקבלו יעוץ מעורך דין לענייני משפחה.
תחום התמחותו המרכזי של משרדנו, הוא דיני משפחה וירושה על ענפיו הרבים אנו מזמינים אתכם לבוא וליהנות מהידע , הניסיון והיכולת המקצועית שלנו.
ליווי וייצוג מלא של עורך דין בתביעת אבהות
בהיותנו בעלי ידע מעמיק וניסיון עשיר בכל הקשור לדיני משפחה, משרדנו מעניק ללקוחותיו ליווי וייצוג מלאים בכל הנוגע לתביעת אבהות החל מהגשת התביעה ועד למתן פסק הדין. שירותינו המקצועיים יסייעו לכם לבצע הליך זה על הצד הטוב יותר, לאור הבנת כל משמעויותיה והשלכותיה של תביעת האבהות.