מהי תקיפת כלב לפי החוק?
בסעיף 41 (א) לפקודת הנזיקין [נוסח חדש] נקבע כי בתובענה בשל נזק לגוף שנגרם על ידי כלב, חייב בעליו של הכלב או מי שמחזיק בכלב דרך קבע (הבעלים) לפצות את הניזוק (מי שנגרם לו נזק ע”י הכלב). אין זה משנה אם היתה או לא היתה התרשלות מצדו של הבעלים של הכלב. כלומר, החוק מטיל אחריות מוחלטת לנזק שנגרם כתוצאה תקיפת כלב על הבעלים של הכלב.
הניזוק מצדו אינו נדרש להוכיח כי הבעלים של הכלב התכוון לגרום לנזק או התרשל. מטרת החוק היא לעודד בעלי כלבים לנקוט בכל האמצעים העומדים לרשותם על מנת למנוע מכלבם לתקוף ו/או לנשוך עוברי אורח.
ננשכתי על ידי כלב מה עלי לעשות?
במידה ואת/ה או אחד ממכריך ננשכתם על ידי כלב, יש לנהוג באופן הבא:
טיפול רפואי:
חשוב בשלב הראשון לקבל טיפול רפואי, ייתכן שמדובר בכלב חולה בכלבת.
איתור בעל הכלב:
חשוב לאתר את בעל הכלב, אם לא ידוע למי שייך הכלב או מי הבעלים שלו, אין את מי לתבוע לאחר מכן.
תלונה במשטרה וברשויות:
לאחר התקיפה יש להגיש תלונה במשטרת ישראל ובמקביל לדווח לרשויות, משרד הבריאות מחויב להכניס להסגר של מספר ימים כלב שנשך אדם, כדי לוודא שהכלב הנושך אינו חולה בכלבת.
הגשת תביעה בגין תקיפת כלב:
בתביעות בגין נזק שנגרם על ידי כלב, האחריות המלאה לאירוע מוטלת באופן אוטמוטי על בעל הכלב (למעט הסייגים המפורטים להלן), כמעט בכל מקרה שבו לאדם נגרם נזק כתוצאה מכלב קיימת עילה לדרישת פיצויים, על מנת לקבל פיצוי כספי רצוי ליצור קשר עם עורך דין לצורך הגשת תביעה.
סכום הפיצוי
סכום הפיצוי בתביעה בגין תקיפת כלב נקבע בהתאם למידת הנזק, ככל שנגרם נזק רציני יותר (צלקות, חתכים, הגבלה בתנועה ולעיתים אף נזק נפשי) כך סכום הפיצוי שיפסק יהיה גבוה יותר.
הגנות על בעל הכלב
ישנם מספר מקרים בהם הבעלים של הכלב אינו נושא באופן אוטומטי באחריות לנזק שנגרם לניזוק כתוצאה מתקיפת כלב, מקרים אלו מפורטים להלן:
(1) התגרות של הניזוק בכלב – במצב בו הניזוק התגרה בכלב ורק לאחר מכן הכלב תקף אותו, הבעלים של הכלב לא נושא בהכרח באחריות לנזק שנגרם לניזוק ע”י הכלב.
(2) תקיפת הניזוק את הבעלים, את בן זוגו, הורו או ילדו – במצב בו הניזוק תקף את בעלי הכלב ו/או בני משפחתו, הבעלים של הכלב לא נושא בהכרח באחריות לנזק שנגרם לניזוק ע”י הכלב.
(3) הסגת גבול של הניזוק במקרקעין של הבעלים – במידה והניזוק הסיג גבול ונכנס למקרקעין השייכים ו/או מוחזקים על ידי הבעלים של הכלב וכתוצאה מכך הותקף הניזוק על ידי הכלב, הבעלים של הכלב לא נושא בהכרח בנזק שנגרם לניזוק ע”י הכלב.
בעלים של כלב – מה כדאי לדעת?
בעלים רבים של כלבים אינם מודעים לכך שהחזקת כלב מוסדרת בחוק להסדרת הפיקוח על כלבים תשס”ג-2002 ובתקנות להסדרת הפיקוח על כלבים, התשס”ה-2005, עבירה על החוק או על התקנות עשויה לחייב את בעל הכלב בקנסות ואף בעונש מאסר, במסגרת החוק מוטלות מספר חובות על בעל הכלב:
(1) חובת רישוי – בעלים של כלב שגילו עולה על שלושה חודשים חייב שיהיה ברשותו רישיון בר תוקף להחזקת הכלב. הרישיון מותנה בתשלום אגרה, חיסון הכלב כנגד כלבת וסימון הכלב באמצעות שבב אלקטרוני תת-עורי. תוקף הרישיון הוא לשנה אחת ויש לחדשו.
(2) החזקה – המחזיק בכלב לא יאפשר את יציאתו מתחומי חצריו, אלא אם כן הכלב מוחזק בידי אדם המסוגל לשלוט בו, באמצעות רצועה, אורך רצועה מקסימלי לכלב רגיל הוא עד 5 מטר, כמו כן ישנה חובה לשים שלט “זהירות כלב” בחצר בה יש כלב.
(3) כלב מסוכן – כלב מסוכן הוא כלב שגילו מעל שלושה חודשים שנשך ונשיכתו גרמה לחבלה או כלב שנמה על אחד מהגזעים הבאים או שהוא הכלאה של אחד מהגזעים הבאים: (אמסטאף, בול טרייר, דוגה ארגנטינאי, טוסה יפני, סטאף אנגלי, פיט בול טרייר, פילה ברזילאי ורוטווילר), החזקת כלב מסוכן מותרת רק בידי בני 18 ומעלה, יש לעקר או לסרס כלב מסוכן בהגיעו לגיל חצי שנה ואילך, הכלב חייב להיות מוחזק ברצועה שאורכה לא יעלה על שני מטרים, ושפיו חסום בזמם.
תביעה בגין תקיפת כלב – רק בליווי עורך דין
הגשת תביעה קטנה היא הדרך היעלה והזריזה ביותר לקבלת פיצוי כספי לאחר שנפגעתם על ידי כלב, למשרדנו ניסיון במתן ייעוץ והכוונה בניהול הליכים בבית המשפט לתביעות קטנות, לרבות בגין תביעות היזק על ידי כלב, אם ברצונכם לממש את זכותכם ולקבל פיצוי אתם מוזמנים לפנות אלינו.