תביעה ייצוגית או בשמה הרשמי תובענה ייצוגית היא כלי משפטי, המאפשר לנפגע אחד או למספר נפגעים, להם עילת תביעה אישית נגד נתבע (תאגיד או רשות שלטונית), להגיש תביעה לבית המשפט בשמם ובשם כל קבוצת הנפגעים.
ההליך הייצוגי נבדל מהליכים משפטיים אחרים, מהבחינה הזאת שהתובע הייצוגי ועורכי דינו, מייצגים לא רק את התובע הייצוגי, אלא מייצגים גם את יתר חברי הקבוצה, אותם הם בד”כ לא מכירים וזאת כמובן מבלי שקיבלו מהם ייפוי כוח או הסמכה כלשהי לפעול בשמם. מסיבה זו ועל מנת למנוע ניגוד עניינים בין התובע הייצוגי ובאי כוחו לבין הקבוצה הייצוגית, הליך תביעה ייצוגית מתנהל תחת פיקוח ובקרה צמודים של בית המשפט.
המקרים המתאימים להתברר בהליך של תביעה ייצוגית, הם מקרים בהם לכל אחד מחברי הקבוצה הייצוגית נגרם נזק קטן באופן יחסי, נזק שאינו מצדיק ניהול הליך פרטני, אך הנזק המצטבר של כלל חברי הקבוצה הוא משמעותי.
מטרת ההליך הייצוגי, לאפשר לתובע בודד להטיב עם חברי הקבוצה, ולאכוף את זכויותיהם, במיוחד במקרים אשר לא ניתן היה לברר או לנהל בדרך אחרת. התובע הייצוגי יכול לבקש מבית המשפט להעניק לו וליתר חברי הקבוצה הייצוגית סעדים שונים, בין אם מדובר בפיצוי כספי או בצו עשה המורה לנתבע לשנות או לתקן מדינות הפוגעת בזכויות חברי הקבוצה הייצוגית.