מהו הסכם ממון בין בני זוג ?
חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973 מסדיר את אופן חלוקת הרכוש בין בני זוג עם הגירושין, חוק זה קובע כי עם פקיעת הנישואין, בעת גירושין או מוות של אחד מבני הזוג זכאי כל אחד מבני הזוג למחצית שוויים של כלל נכסי בני הזוג, למעט נכסים שנצברו טרם הנישואין, נכסים שהתקבלו במתנה או בירושה, כלומר, כל הרכוש שנצבר על ידי בני הזוג במהלך תקופת הנישואין יחשב כרכוש משותף אשר שייך בחלקים שווים לבני הזוג. הדרך היחידה להתנות על ההסדר הקבוע בחוק יחסי ממון היא באמצעות עריכת הסכם ממון בין בני זוג.
הסכם ממון בין בני זוג הוא חוזה בין בני זוג המסדיר את יחסי הממון שביניהם, לרבות אופן חלוקת הרכוש במידה ויחליטו להיפרד או להתגרש.
על-מנת להקנות להסכם תוקף מחייב עליו להיות בכתב וכן עליו להיות מאושר על-ידי בית המשפט לענייני משפחה או על ידי בית הדין הרבני (שלו סמכות השיפוט בענייני נישואין וגירושין), גם שינוי הסכם ממון טעון אישור של בית המשפט או של בית הדין.
ניתן לאשר הסכם ממון טרום הנישואין, במהלך הנישואין עצמם (בדרך כלל טרם רכישת נכס או עם קבלת מתנה או ירושה) או כאשר בני הזוג מעוניינים לסיים את הקשר במסגרת הסכם גירושין כולל.
עריכת הסכם הממון היא מלאכה מורכבת, הן מבחינה משפטית והן מבחינה רגשית ולכן רצוי לקבל ייעוץ מעורך דין לגירושין טרם עריכת הסכם ממון.
סוגי הסכם ממון בין בני זוג
ישנם 4 סוגים של הסכמים ממון, כאשר ההבדל העיקרי ביניהם הוא השלב בו הם נערכים כמפורט להלן:
הסכם רכוש טרום נישואין – הסכם זה נערך טרם הנישואין ומטרתו להסדיר את הזכויות הרכושיות ו/או הכספיות של בני הזוג לרבות אופן חלוקת הרכוש במידה ויחליטו להיפרד או להתגרש.
הסכם רכוש במהלך הנישואין – הסכם זה נערך בדרך כלל במצב בו בני הזוג מעוניינים לשנות הסכם ממון קודם, או כאשר הם מעוניינים לתת תוקף להסדר חדש עם רכישת נכס או דירה, או עם קבלת ירושה או מתנה. גם הסכם זה דורש אישור של בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני.
חלוקת רכוש כחלק מהסכם גירושין – במסגרת הסכם הגירושין ניתן לתת מענה לסוגיה הרכושית ולאופן פירוק השיתוף בין בני הזוג.
הסכם לחיים משותפים – הסכם ממון לחיים משותפים נועד למקרים בהם בני זוג בוחרים שלא להינשא זה לזה, ומעדיפים לחיות כידועים בציבור מסיבות שונות וברצונם להסדיר את אופן חלוקת הרכוש. לכל אחד מסוגי הסכמי הממון שלעיל יש את הנסיבות הייחודיות אשר הביאו לחתימתו, לא כל הסכם ממון דומה למשנהו, לכן עקב מורכבות הנושא מומלץ להסתייע בעורך דין לענייני משפחה לצורך עריכת ההסכם.
מהם יתרונותיו של הסכם ממון בין בני זוג ?
כאשר בני זוג מעוניינים לקבוע הסדר שונה מזה שנקבע בחוק יחסי ממון הם יכולים לעשות זאת אך ורק באמצעות עריכת הסכם ממון, בהסכם ממון יכולים בני הזוג לקבוע כרצונם כיצד יתחלק הרכוש בעת פרידה או גירושין כאשר האפשרויות אינן מוגבלות.
אומנם להסכם הממון לא יינתן תוקף מחייב אלא לאחר שנוכח בית-המשפט או בית-הדין שבני הזוג עשו את ההסכם או את השינוי בהסכמה חופשית ובהבינם את משמעותו ואת תוצאותיו, אך ככלל בית המשפט לא יגביל את תוכן ההסכם. היתרון הגדול של הסכם ממון הוא שהוא יוצר תחושה של ביטחון ומונע אי וודאות, שכן כל אחד מהצדדים יודע עם מה הוא "יוצא" מחיי הנישואין.
תחושה זו של וודאות, מאפשרת לבני הזוג לנהל את חיי הנישואין על מי מנוחות, מבלי לחיות בחשש תמידי שזכויותיהם הרכושיות יקופחו בעת פרידה או גירושין. בנוסף, היה ובני הזוג אכן מעוניינים להתגרש או להיפרד, הסכם הממון קובע במפורש את אופן חלוקת הרכוש ומונע הליכים משפטיים מיותרים.
מה ניתן לקבוע בהסכם ממון ?
בעת עריכת הסכם הממון האפשרויות אינן מוגבלות, ניתן להסדיר בהסכם הממון מגוון סוגיות כגון:
בעלות נפרדת בנכסים, כספים, רכוש, וזכויות
במסגרת הסכם הממון ניתן לקבוע אילו נכסים יהיו ברי איזון, ואילו נכסים אינם ברי איזון, כלומר איזה חלק מהרכוש של הצדדים יחשב לרכוש משותף אשר בעת הפרידה או הגירושין יתחלקו בין הצדדים שווה בשווה ואילו נכסים יוותרו בידי אחד מבני הזוג ולבן הזוג השני לא תהיה כל זכות, טענה או דרישה לגביהם.
לדוגמה ניתן לקבוע כי בעת פרידה או גירושין כל אחד מהצדדים יישאר עם הזכויות הסוציאליות שצבר במהלך חיי הנישואין וזכויות אלו לא יאוזנו, כמו כן ניתן לקבוע כי חשבונות בנק פרטיים של הצדדים וכל החובות הכרוכים בהם ישארו על שם מי שהם רשומים ולבן הזוג לא תהיה כל זכות או חובה בהם.
הסכמה לגירושין
במידה ואחד הצדדים קץ בחיי הנישואין, ניתן לעגן בהסכם הממון מנגנון להסדרת הגירושין, כך למשל ניתן לקבוע כי על בני הזוג לעבור תחילה טיפול זוגי. במידה ולאחר הטיפול הזוג אחד מבני הזוג מעוניין להתגרש אך, אך בן הזוג השני מסרב להתגרש.
לא ניתן "לכבול" את הצדדים להמשיך בקשר הנישואין, ועל בן הזוג שמתנגד לגירושין יוטל קנס כספי בעבור כל יום בו הוא מעכב את הגירושין.
ויתור האישה על מזונותיה ועל כתובתה
בימינו נשים עובדות ומתפרנסות ואינן תלויות בגבר לשם כלכלתן השוטפת, הטלת חיובים שמקורם בדין העברי כגון מזונות אישה וכתובה על הבעל, עלולים ליצור נטל כבד ולא הוגן במיוחד במצב בו יכולת ההשתכרות של בני הזוג שווה.
במסגרת הסכם הממון ניתן להתנות על תוקפם של חיובים אלו ולקבוע כי לכתובה אין תוקף משפטי מחייב ומדובר במסמך לשם כבוד בלבד, וכן כי האישה מוותרת על מזונות אישה במקרה של פירוד.
פיצוי מוסכם בגין בגידה
היה ואחד מבני הזוג הכשיל את הנישואין עת בגד בבן הזוג השני, ניתן לקבוע בהסכם הממון כי עליו לפצות את בן הזוג השני בגין הבגידה.
בהסכם הממון ניתן להכניס עוד נושאים רבים, הכל על פי רצון הצדדים ונכונותם לאשר את הסכם הממון ולתת לו תוקף.
למה חשוב לערוך הסכם ממון בין בני זוג ?
אומנם חוק יחסי ממון בין בני זוג קובע כי כאשר בני זוג לא ערכו הסכם ממון ,עם סוף הנישואין זכאי כל אחד מבני הזוג למחצית מהרכוש שנצבר במהלך הנישואין, למעט נכסים שהיו שייכם לאחד הצדדים טרם הנישואים או נכסים שנתקבלו בירושה או במתנה בתקופת הנישואין.
על פניו מדובר בהסדר הוגן, אך לעיתים חלוקה זו שנראית "הוגנת" או "שוויונית" עלולה להוביל לקיפוח אחד מבני הזוג בעת הליך הגירושין.
ישנם הרבה פתחים, למניפולציות משפטיות דרכן ניתן להפוך רכוש שאינו "בר איזון" על- פי חוק יחסי ממון לרכוש משותף אשר יש לאזן בעת פירוק השיתוף. כך למשל, היה ואחד מבני הזוג נכנס לקשר הנישואין כאשר בבעלותו דירה הרשומה על שמו, אך על הדירה רובצת משכנתא אשר נפרעת במהלך תקופת הנישואין.
במקרה זה יכול בן הזוג השני לטעון כי מאחר והמשכנתא נפרעה בתקופת הנישואין יש לו חלק בדירה. מקרה אחר אך דומה, היה ולאחד מבני הזוג הייתה דירה מלפני הנישואין או דירה שירש בתקופת הנישואין ובמהלך הנישואין התבצע בדירה שיפוץ ושווי הדירה עלה, במקרה זה יכול לטעון בן הזוג שהדירה אינה רשומה על שמו כי הנכס "הושבח" על חשבונו ולכן יש לו זכות בדירה.
מקרים אלו שכיחים ביותר ומיותר לציין כי לאחר מספר שנים של נישואין, קשה להצביע לאן כספים שהיו שייכים למי מהצדדים טרם הנישואין הופנו, דבר אשר יוצר פתח לכך שגם נכסים שלכאורה "שייכים לצד אחד" באופן מובהק יכנסו לאיזון המשאבים. הדרך היחידה להגן על נכסים אלו ולהבטיח וודאות בנוגע לזכויות הכספיות ו/או הרכושיות בעת הגירושין היא באמצעות עריכת הסכם ממון.
אגדיל ואומר כי לעיתים לא דיי בהסכם ממון בודד טרום הנישואין ועל כן אנו ממליצים ללקוחתנו לערוך הסכמי ממון גם לאחר הנישואין, לפני רכישת נכס או לפני ביצוע עסקה גדולה, עם קבלת ירושה או מתנה ובאופן כללי רצוי לעדכן את הסכם הממון לאחר כל אירוע בעל השפעה על מצבם הכלכלי של בני הזוג.
עריכת הסכם ממון בין בני זוג רק עם עורך דין לענייני משפחה
עריכת הסכם ממון היא מלאכה מורכבת, אשר ראוי כי תעשה בליווי עורך דין לדיני משפחה אשר מבין את ההשלכות של הסכם זה הן מבחינה משפטית והן מבחינה רגשית. הסכם הממון חייב להיות מותאם באופן אישי לצרכי הלקוח, עליו להיות ברור ולא להשאיר סיטואציות שאינן מכוסות.
בהיותנו בעלי ידע מעמיק וניסיון עשיר בכל הקשור לדיני משפחה, משרדנו מעניק ללקוחותיו ליווי וייצוג מלאים בכל שלבי עריכת הסכמי ממון על כל סוגיו, החל מניסוחו והתאמתו באופן אישי לצרכי הלקוח ועד למתן תוקף להסכם בפני בית המשפט.